Kdy je majitel nemovitosti povinen předložit energetický průkaz budovy?

28.05.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jste majitelem nemovitosti a uvažujete o tom, že začnete byt či dům pronajímat? Anebo ho máte v plánu rovnou prodávat? Podívejte se s námi, jestli je vaší povinností zajistit PENB.

PENB neboli průkaz energetické náročnosti budovy zobrazuje energetickou třídu nemovitosti a její celkovou spotřebu. Informace na energetickém štítku slouží k ochraně spotřebitele, protože ten díky němu bere v potaz náročnost provozu a vytápění objektu, o který má zájem.

Co obsahuje energetický štítek?

Pro začátek je dobré si předem vysvětlit, jaké vlastně máme energetické třídy:

Třída

Definice

A

Mimořádně úsporná

B

Velmi úsporná

C

Úsporná

D

Hospodárná

E

Nehospodárná

F

Velmi nehospodárná

G

Mimořádně nehospodárná

Štítek by měl zobrazovat, ve které energetické třídě se budova či daný objekt nachází. A právě kvůli tomu by na něm neměly chybět ani identifikační údaje, jako je adresa, typ budovy, plocha budovy, obestavěný prostor, objemový faktor tvaru A/V a energetická vztažná plocha.

Součástí štítku je také graf podílu energonositelů na dodané energii, což je jednoduše řečeno zobrazení energetických vstupů (plynu, elektřiny apod.), na základě čehož lze alespoň předběžně spočítat orientační náklady na výtápění domu během roku. PENB by měl dále obsahovat také i to, jak je daný objekt šetrný k životnímu prostředí včetně dalších údajů, jako jsou izolační schopnosti budovy a nároky na vytápění, osvětlení a ohřev vody.

PENB, energetický průkaz budovy – kdy je potřeba

Zdroj: Shutterstock

Kdy je potřeba průkaz energetické náročnosti budovy?

Od 1. 1. 2013 na základě zákona č. 406/2000 Sb. bude PENB třeba zajistit vždy, když budete pronajímat anebo prodávat byt či dům. Případný zájemce o koupi či pronájem má totiž právo být před uzavřením smlouvy informován o energetické náročnosti domu či bytové jednotky. Dále také průkaz musíte mít, pokud budovu, kterou vlastníte, využívá orgán veřejné správy, anebo když je administrativní.

Majitel by měl také předat grafickou část průkazu případné realitní kanceláři, která bude nemovitost nabízet a inzerovat.

U rodinného domu je pak PENB třeba obstarat ještě v případě výstavby anebo větší rekonstrukce. Potřebovat jej naopak nebudete, pokud hodláte prodávat rekreační objekt nebo budovu s plochou do 50 m2. Zde ale pozor – musí se jednat o budovu, nikoliv o bytovou jednotku do těchto rozměrů, jak se někteří mylně domnívají.

Energetické třídy v inzerátech od RK

Odpovědnost za uvedení energetické třídy do inzerátu od roku 2015 nenese majitel nemovitosti, nýbrž zprostředkovatel, čili realitní kancelář. Důležité je tedy zmínit, že pokud PENB nebude řádně dodán realitnímu makléři, u inzerátu bude vždy uvedena nejhorší možná třída, čili mimořádně nehospodárná nebo nevyhovující G, která danému inzerátu zaručeně ubere na atraktivitě. S dobrou energetickou třídou se navíc zvyšuje i hodnota nemovitosti.

Víte, že…

průkaz energetické náročnosti nepotřebujete, pokud prodáváte družstevní byt? Důvod je jednoduchý. V podstatě prodáváte družstevní podíl, který je spojený s právem na uzavření smlouvy o nájmu. PENB je poté povinno předložit družstvo, nikoliv vy.

Jak sehnat PENB?

Pokud prodáváte nebo pronajímáte byt, je zde velká šance, že nebudete muset nechat PENB vypracovat na své vlastní náklady. Majitelé panelových a bytových domů nad 1500 m2 měli totiž do 31. 12. 2014 povinnost nechat vypracovat energetický štítek pro celý dům. Pokud tedy průkaz potřebujete, nejprve kontaktujte majitele nebo správce celého objektu.

V jiném případě a u rodinných domů vám pravděpodobně nezbude nic jiného, než nechat PENB vypracovat na své vlastní náklady. Aktuálně tuto službu nabízí řada firem, díky čemuž můžete snáze porovnávat ceny. Počítejte s tím, že ty nejčastěji začínají na 3 000 Kč. PENB je pak platný dalších 10 let od vyhotovení.

I když se jedná o nemalou částku, předložení průkazu v tomto případě nikdy nepodceňujte. Jestliže jej totiž budoucí nájemník anebo kupující neobdrží nejpozději před podepsáním smlouvy, hrozí vám pokuta 200 000 Kč.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ