B jako nafta a E jako benzín? Kam chodili v EU do školy aneb nové značení paliv

02.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od 12. října platí na celém území Evropské unie harmonizační směrnice sjednocující značení paliv na benzinových pumpách. A nejen to.

Směrnice EU 2014/94/EU o využívání alternativních paliv mimo jiné především harmonizovala a sjednotila značení jednotlivých druhů paliv na celém území Evropské unie. Členské státy měly na konkrétní převedení evropské legislativy do národní čas do roku 2016 a od té doby už bylo možné se s tímto novým značením paliv setkávat. Definitivním termínem je pak začátek října 2018, kdy by měla být všechna značení na benzinkách na území EU sjednocena.

Jednotné značení bude platit v zemích EU, v zemích EHP (Island, Lichtenštejnsko, Norsko) a také v členských zemích CEN (Makedonie, Srbsko, Švýcarsko, Turecko). Vzhledem k blížícímu se brexitu a vystoupení Velké Británie z Evropské unie bude záležet čistě na britské legislativě zda toto jednotné evropské značení ponechá i na britském území.

Kde budou paliva značena

Směrnice pro harmonizaci značení paliv pamatuje především na spotřebitele, a usnadňuje mu tak čerpání správného paliva do daného vozu. Harmonizované identifikační štítky paliv budou nově umístěny:

  • na všech veřejných  čerpacích stanicích,
  • na všech nově vyráběných vozech, značení bude v bezprostřední blízkosti palivové nádrže, směrnice se týká motorek, mopedů, tříkolek, čtyřkolek, osobních vozidel, užitkových vozidel, autobusů i autokarů,
  • na starších vozech nemusí být značení uvedeno, směrnice se vztahuje pouze na nová vozidla, prvně uvedena na trh nebo registrována ke 12. 10. 2018,
  • směrnice se vztahuje i na hybridní auta, která by tak měla být vybavena příslušným štítkem pro hybridní pohon,
  • v příručkách všech vozidel,
  • u prodejců vozidel.

Celkově má toto nové značení předcházet omylům, kdy do auta natankujete špatné palivo. Tomu bývalo tradičně předcházeno tím, že například čerpací pistole nafty má širší hrdlo než benzínová, takže naftu do benzínového auta nenatankujete. Opačně to ovšem možné je. Nové značení by mělo být pro spotřebitele natolik viditelné a jasné, že by mělo zabránit tankování špatného paliva. Jednotné značení je tak jednoduchý vizuální nástroj, který vám pomůže se orientovat v palivech na celém území EU, i když zapomínáte a jste roztržití.

 

Jak nové značení vypadá?

Nové identifikační značky budou rozlišeny jak tvarově, tak i písmenkem a číslicí. Veškeré informace o novém značení najdete v oficiální příručce: Palivové identifikační štítky, informace pro spotřebitele

  • Benzin: E v kolečku

Benzinová paliva jsou značena kruhem, ve kterém je umístěno písmeno E a dále číslo: E5, E10, E85. Číslo za písmenem E poté značí, jaký je maximální podíl biosložky přítomné v benzínu. Značka E5 například odpovídá dnešnímu nejčastěji prodávanému benzínu Natural 95.

Proč zrovna značka E? Písmenko E je počáteční písmeno slova etanol, což je čistý líh získávaný alkoholovým kvašením z rostlinných zdrojů. Číslo pak označuje procento etanolu v benzínu.

E5 je v současné době nejčastěji prodávaný benzín. Majitelé starších aut by se ovšem měli připravit na situaci, kdy brzy dojde na území EU k nahrazení benzínu E5 palivem E10, tedy benzínem s vyšším podílem bio složky (etanolu). Toto ekologičtější palivo však může činit problémy spalovacím motorům aut vyrobených před rokem 2005.

Nové značení benzínu, E a číslo v kroužku

  • Nafta: B ve čtverečku

Nafta je nově značena čtvercovou identifikační značkou, ve které je písmeno B a dále i číslo označující stejně jako u benzinu podíl biosložky v naftě. Pro naftu se tak bude používat značení B7 a B10. V budoucnu se počítá i s používáním značek B20, B30 a B100, jak bude podíl biosložky narůstat.

Proč zrovna B? Písmenko B je prvním písmenem ve slově biosložky.

Co je to XTL? Písmenka XTL v čtverci značí synteticky vyráběnou naftu, tedy palivo, které není ropného původu.

Nové značení nafty, B a číslo ve čtverečku

  • Kosočtverec pro plyny

Posledním identifikačním znakem je na špičku obrácený čtverec, který je dále doplněn písmeny značícími jednotlivá alternativní paliva, tedy plynná paliva. Auta na elektrický pohon zatím nepodléhají jednotnému značení.

Jaké jsou individuální značky pro plyn:

Nové značení plynových paliv, písmenka v kosočtverci

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Spotřebitel