Ten druhý v páru vždycky utrácí víc

05.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


I kdyby se finančním hospodařením či poradenstvím živil, nebo živila, jakmile přijde domů, je to právě on, či ona, o kom protějšek říká, že se u něj peníze neudrží. Tato situace vede čím dál častěji k tomu, že páry před sňatkem uzavírají předmanželskou dohodu o případném rozdělení majetku při rozchodu.

On: Kupuje si kabelky a boty, dvě skříně jí na to už nestačí, pak malovátka, chodí furt šopingovat, takže pořád nové hadry, potřebuje stále peníze. Lepší živit než šatit, protože nejí a neustále drží nějakou dietu.

Ona: Kouří. Nejdřív to byly klasické cigarety, pak kvůli vysokému tlaku přestal a začal tahat z elektronických cigaret. Ale ty taky nejsou zadarmo. Navíc aspoň tři piva denně si neodpustí a dal se na myslivost. Takže flinty. Pak se divím, kam ty peníze mizí.

Takhle o sobě hovoří čeští partneři ve chvíli, kdy při tom protějšek není. Hádky o peníze tak bývají v našich domácnostech víc než běžné. Jeden z našich bankovních ústavů si nechal udělat průzkum. Vyplynulo z něj, že „ten druhý“ utrácí až dvakrát tolik, než chudák stěžující si spořivec (či spořivka).

Kdo za co utrácí?

Když se zeptáte ženy či muže, za co protějšek nejvíc utrácí, odpovědi jsou podobné. U mužů je to alkohol a kuřivo. Sotva ucítí žena zasyčení z pivní lahve, zafunguje to jak červený hadr na býka, následují výčitky a hádka. Výzkum ale také poukázal na to, že necelých 5 % žen samo o sobě tvrdí, že za alkohol utratí hodně peněz. Kuřačky nejčastěji říkaly, že u nich doma sice kouří oba, ale on utratí za cigarety až třikrát víc.

Mužům jsou trnem v oku hadříky, takže výměna názorů na téma „chceš, abych byla krásná a přitažlivá, ale peníze na šaty mi nedáš“ jsou časté. Na argument, že by při omezení koupě dámského textilu mohli jezdit i na zimní dovolenu do zahraničí, je jim odpovídáno, že by tam bez péřovky (lyže), nebo plavek (moře) podle poslední módy stejně nejely.

A podobně jako u alkoholu, tak i v tomto případě se asi 8 % mužů přiznalo, že za oblečení dají hodně.

Za co se nejvíc utratí peněz

(foto: Shutterstock)

Zbytečnosti? Třeba jídlo

Ekonom Tomáš Sedláček ilustroval lačnost Čechů po jídle, když zopakoval, co slyšel od manželského páru, který opouštěl obchodní centrum. Žena říká muži: „Karle, my to snad o víkendu ani všechno nemůžeme sníst…“ Je to tak. Každý třetí muž i žena si myslí, že se v manželství dává příliš peněz na jídlo. Neobviňují se, statečně a společně nesou tento konzumační úděl. O protějšku to říká jen každý osmý partner. Ovšem na nějakou umírněnější konzumaci to nevypadá, jídlo je prostě naši národní drogou.

Půjčky a smlouva

Při průzkumu byla také položena otázka, zdali by partner manželovi či manželce půjčil peníze. Čtvrtina odpověděla záporně a argument byl stále stejný – neumí s financemi hospodařit. A je tu také doklad o tom, že lakota roste s věkem. Do 29 let by protějšku finančně nepomohl každý šestý. Od 60 let už by nad druhým ohrnula nos celá třetina respondentů.

Průzkum potvrzuje trend nedůvěry v párech, která se projevuje už před svatbou. Nějaké city jsou přítomny, ale nejistota, jestli partner není náhodou ohrožen exekucí, nebo že neudělá nějakou hloupost, která by mohla exekucí skončit, je velmi významná. Proto se stále víc párů ještě před svatbou pokouší písemně dohodnout, co každému z nich při případném rozchodu z majetku připadne. Možná to někomu připadne jako smutné, další to vidí jako nutné. Je to realita.


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel