Vše o rozvodu 1. díl: Kolik stojí soud a jak rozdělit společný majetek

30.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uvažujete o rozvodu, protože si nerozumíte s partnerem, ale bojíte se, že by vás soudní řízení zruinovalo? Kolik vůbec stojí rozvést se? A jak nejlevněji rozdělit majetek?

Dříve končilo rozvodem jedno ze 3 anebo dokonce jedno ze 4 manželství. Tedy alespoň se to tak říkalo. České statistiky ale mluví jasně: rozvodem u nás končí už každý druhý sňatek. Možná právě proto někteří zastávají názor, že je právě kvůli výdajům lepší raději ani ,,nelézt“ do manželství.

Kolik stojí rozvod?

Rozvod nemusí automaticky vyjít na desetitisíce. Nejlevnější bude vždy ten, kdy se oba manželé v klidu a předem dohodnou. Do takové dohody spadá rozdělení majetků, péče o děti a samozřejmě i výživné. Pokud vše vyřešíte touto cestou, výdaje se podstatně skrouhnou. Poplatek za rozvodové řízení vychází od roku 2011 na 2000 Kč.

Kolik stojí rozvod a vypořádání sjm

(zdroj: pixabay)

 

Dohoda musí být písemná a sepsat ji můžete i vy sami. Je ale nutné, aby byla notářsky ověřena. Ověření jedné stránky anebo jednoho podpisu dokumentu poté u notáře obvykle vyjde na 30 Kč. Pokud byste se sepisováním potřebovali poradit od právníka, 1 hodinová konzultace vás bude stát průměrně 1000 – 1500 Kč. Pokud by návrh na rozvod navíc vypisoval advokát, za takový úkol bude požadovat od 1000 do 3000 Kč. Poté stačí už jen počkat na rozsudek.

Neschopnost dohodnout se vás u soudu vyjde draho

Výdaje na soud se mohou až několikanásobně navýšit v případě, kdy se manželé odmítají domluvit, nebo přistoupit na návrh toho druhého. Další poplatky mohou být za:

 

  • Právní zastoupení u soudu – 2000 Kč
  • Výpisy z účtu – 100 Kč
  • Sepsání žádosti od právníka – až 3000 Kč
  • Znalecký posudek na movitou věc – 1500 Kč
  • Znalecký posudek na nemovitost – do 10 000 Kč
  • Vypořádání movité věci v SJM do 20 000 Kč – 1000 Kč
  • Vypořádání movité věci nad 20 000 Kč – 5 % z její hodnoty 
  • Vypořádání nemovitosti – 5000 Kč
  • Posudek na odhad ceny majetku – okolo 6000 Kč
  • Návrh na svěření dítěte do péče + alimenty – do 2000 Kč

Předmanželská smlouva u žádosti o rozvod

Předmanželská smlouva je vynikající dokument, nejen pokud se řeší rozvod, ale např. i když hrozí exekuce. Princip spočívá v tom, že se do ní zapíše vše, co je ve výlučném vlastnictví pouze jednoho z partnerů, tzn. u obou pouze ten majetek, který vlastnili před svatbou.

Předmanželskou smlouvu navíc nemusíte sepisovat jen před uzavřením sňatku, můžete i po něm. U manželů lze ale díky takové smlouvě i přesně vymezit výlučné vlastnictví movitých věcí i nemovitostí, kdy SJM manželů nevznikne, ale každý bude mít výhradně svůj majetek. To řeší řadu nepříjemností u soudu, ale i u exekuce.


Pozor: V rámci zákona se musí platná smlouva uzavřít pouze za přítomnosti notáře. Cena obvykle začíná od 1200 Kč bez DPH. Zapsání předmanželské nebo manželské smlouvy do veřejného seznamu listin pak vyjde okolo 220 Kč. Samozřejmě ale předně záleží na tom, jak má ceny nastavené samotný notář.


Co spadá do společného jmění manželů (SJM?)

Pokud nedošlo k sepsání manželské smlouvy, do společného jmění manželů spadá veškerý majetek, který byl pořízen jedním nebo oběma manžely po svatbě. Může to být dům, auto, vybavení domácnosti, ale třeba i leasing nebo hypotéka. Úvěry, ale např. i stavební spoření nebo penzijní pojištění také spadají do SJM, pokud neprokážete, že je vše placeno výlučně z vašich prostředků.


Pozor: do SJM nepatří věci, které dostal jeden z manželů darem anebo získal v rámci dědictví nebo zpeněžením dědictví, neboť to je bráno jako výlučné osobní vlastnictví.

 


Jaké dluhy nepatří do SJM?

 

  • Dluhy, které vznikly na základě trestné činnosti jednoho z manželů.
  • Dluhy, které jeden z manželů způsobil na základě gamblerství.
  • Dluhy, které si jeden z manželů nadělal před svatbou.
  • Dluhy, které byly vytvořeny bez souhlasu jednoho z manželů a nejednalo se o obstarání běžných potřeb rodiny.

 

 

Jak se rozdělí majetek při rozvodu?

Jak již bylo řečeno na začátku: nejlepší je, pokud se manželé domluví, kterému z nich např. zůstane byt, kterému auto apod. Jestliže se neshodnete, o rozdělení majetku rozhodne soud. V návrhu právníka si ale můžete na věci ze SJM nárokovat. Každému z manželů by měla připadnout půlka majetku. Bohužel byt nebo auto rozpůlit nejde, a tak se při soudním řízení přihlíží:

 

  • K potřebám nezaopatřených dětí
  • K tomu, jak se jeden i druhý z manželů věnovali rodině a jak investovali svůj čas, energii i peníze do společného života.
  • K tomu, kolik peněz bylo do dané věci či nemovitosti investováno z výlučního vlastnictví jednoho z manželů.

 


Mohlo by vás také zajímat:

 

 


 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU