Co je dobré vědět o exekucích? 3. díl: jak se bránit a vyzrát nad exekutory

01.08.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Exekuce je noční můrou všech dlužníku. Čas od času se ale bohužel stane, že je vydána neoprávněně anebo není prováděna tak, jak má. Jak se tedy zachovat v případě, kdy se cítíte v právu?

Exekutoři nejsou neoblíbení jen proto, že ze soudní moci zabavují cizí majetek. Řada dlužníků se při jejich návštěvě údajně setkala i s hrubým a zcela neoprávněným jednáním. Možná že právě na základě podobných stížností vznikla v roce 2015 novela zákona, která jasně určuje, co exekutor nesmí zabavit. Bohužel jsou ale i dnes případy, kdy je daná věc zabavena. Jak se tedy bránit v podobných situacích?

1. Čím se exekutor musí prokázat

Na exekutora si již za dobu existence tohoto povolání zkoušelo zahrát plno zlodějů, kteří by rádoby zabavené věci využili ve svůj vlastní prospěch. Pokud dané osobě nevěříte, vždy si nechte předložit:

 

  • Průkaz exekutora neboli oprávnění k činnosti
  • Pověřovací listinu, kterou vydal soud, na základě čehož je oprávněn k exekuci.

 

Exekutor je povinen předložit vám oba dokumenty. Pokud odmítne anebo je dokonce nemá, volejte policii. Tu můžete ale samozřejmě volat i v případě, kdy se exekutor prokáže všemi platnými doklady. PČR má totiž povinnost na vyžádání u podobných situací asistovat.

hammer_802296_640

(zdroj: pixabay) 

2. Může exekutor vniknout do bytu?

Ano, majitel/nájemník nemovitosti je povinnem exekutora pustit ve chvíli, kdy se prokáže příslušnými dokumenty. Pravdou ale je, že exekutor může vniknout bez postihu do objektu i v případě, že nikdo není doma. Ideálně ovšem za asistence zámečníka a policie. Dobré je také vědět, že po takovém vniknutí přebírá exekutor veškerou odpovědnost za způsobené škody (poškození zámku, následné vykradení kvůli nezabezpečení apod.).

Po zjištění škody na majetku se náhradu pokuste sjednat nejdříve u exekutora. Pokud odmítne, vše řešte u okresního soudu a podejte žalobu na náhradu škody.

3. Jak zastavit exekuci

Čas od času se stane, že daný právní titul není správný. Exekuční komora bohužel nemá čas na důkladné přezkoumávání každého případu. Pokud si tedy jste naprosto jisti, že nikomu nic nedlužíte, ale přesto je na vás něco vymáháno, podejte návrh na zastavení exekuce, a to nejpozději do 15 dnů od započetí. Návrh se posílá buď k danému exekutorovi, který jej pošle dál, anebo rovnou k soudu. Skutečně neoprávněná exekuce bude po přezkoumání zastavena.

4. Jak se bránit proti předpojatosti

Předpojatost může fungovat hned ve dvou případech. V obou ale rozhodně exekutor nejedná tak, jak by měl. Pokud by byl např. blízký příbuzný anebo dobrý rodinný přítel, je dost možné, že celou situaci bude přilepšovat ve prospěch dlužníka. V jiném případě se ale třeba v rámci předpojatosti zase můžeme bavit o nespravedlnosti a necitlivém jednání. Pokud budeme cítit, že je s námi zacházeno jinak, než by mělo, je možné podat námitku podjatosti, která poputuje až k exekučnímu soudu.

5. Exekutor zabavil věc, co nemá

I přes jasně stanovený seznam věcí, které nesmí být exekučně zabaveny, se bohužel stane, že exekutor danou věc skutečně zabaví. Jsou navíc i případy, kdy je zabavena věc, která ani nepatří dlužníkovi. Proti takovým počinům je třeba se odvolat, a to v případě neoprávněné exekuce jejím zastavením, jindy žalobou o vydání věci, a to i v případě pokud by se jednalo o srážky ze mzdy a ne o zabavování majetku. Je samozřejmě ale nutno dokázat, že se bez dané věci neobejdete, anebo že není vaše.

Kam se obrátit při problémech s exekucí

 

 

 


Předchozí díly o dluzích a exekuci:

 

  1. díl: Co nesmí exekutor zabavit?
  2. díl: Exekuce při SJM, dědictví a rozvodu

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY