Co dělat, když pár let před důchodem přijdete o práci?

11.10.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Stát se to může každému. Máte pár let do důchodu a místo životních jistot a doklepání si těch pár let do důchodového věku najednou přijdete o práci. Co teď? Jak vlastně takovou životní situaci řešit?

U nezaměstnanosti ve vyšším věku a těsně před důchodem existuje několik způsobů řešení. Hlavní je, abyste si zbytečně nezkrátili budoucí starobní důchod a případně si i vydělali peníze na běžný život. Takže co dělat?

Jak si najít práci před důchodem

Pro starší věkové skupiny je někdy obtížné se vyrovnat s novou situací a uplatnit se na trhu práce. Ale nebudeme vám lhát, mít pravidelný příjem, zaplacené sociální pojištění a navíc novou práci je docela určitě nejlepší řešení. Navíc v současné době není vůbec těžké si najít práci, českým firmám se pracovníků spíš nedostává a pracovní trh je téměř vyčerpán. Po někom se zkušenostmi a dostatečnou praxí sáhnou mnohé firmy rády a navíc ho i adekvátně zaplatí.

Až si budete hledat novou práci, tak pamatujte na své konkurenční výhody, abyste se dokázali adekvátně na pohovoru prodat.

  • Máte několik desetiletí zkušeností a navíc životní rozhled. Nezdá se to, ale na některých pozicích tohle bude obrovská výhoda oproti absolventům.
  • Prodejte to, že jste flexibilní. Děti už máte velké a nemusíte se o ně starat. Vysokou školu si také už nebudete dodělávat. A navíc jste spolehlivý a nechodíte pařit do tří do rána během pracovního týdne.
  • Naše společnost stárne. A stárne i náš životní styl. Nejste mladí, ani free, cool a in, ale zase patříte do početnější sociální skupiny, než jsou dvacátníci a třicátníci. Prodejte to, že svým vrstevníkům opravdu rozumíte.
  • Můžete přistoupit i na smlouvu na dobu určitou a na krátkodobé zaměstnání. Však do důchodu vám schází třeba už jenom rok, nebo dva.

Na jakou smlouvu pracovat? Pamatujte si, že nejlepší pracovní smlouvou je vždy ta, která zakládá účast na sociálním pojištění. Tedy aby se vám odpracovaná doba počítala do důchodu. Pokud máte už splněno 35 let sociálního pojištění a jen vám chybí pár let do důchodového věku, tak teoreticky můžete přistoupit i na jiné pracovní smlouvy, pamatujte ale, že to bude mít dopad na budoucí výpočet starobního důchodu. Navíc si u některých smluv budete muset platit sami zdravotní pojištění

Přečtěte si také: Jaké jsou podmínky pro přiznání starobního důchodu?

Přehled pracovních smluv: která vám zaplatí sociální a zdravotní

Pracovní smlouva

Sociální pojištění

Zdravotní pojištění

Hlavní pracovní poměr

Placeno

Placeno

Částečný úvazek na HPP

Placeno

Placeno (případně nutno doplatit do minimální částky)

DPP

Placeno při měsíčním výdělku 10 001 Kč a více

Placeno při měsíčním výdělku 10 001 Kč a více

DPČ

Placeno při měsíčním výdělku 2 500 Kč a více

Placeno při měsíčním výdělku 2 500 Kč a více

OSVČ

Nutno platit zálohy

Nutno platit zálohy

 

 

Před důchodem na zkrácený úvazek?

Jaké dopady bude mít na výši starobního důchodu, když půjdete pracovat na zkrácený úvazek pár let před důchodem? Vypočtená výše důchodu bude nižší, protože se vám rozmělní vyměřovací základ. Na druhou stranu i z částečného úvazku stále budete platit sociální pojištění, takže odpracovaná doba se vám stále bude započítávat do výpočtu důchodu. 

Je tak lepší pracovat pouze na poloviční úvazek, než zůstávat nezaměstnaný. Především v případě, kdy nemáte nárok ani na podporu v nezaměstnanosti, ani na podporu během rekvalifikace.

Registrujte se na úřadu práce

Pokud jste ztratili práci, tak vaším prvním krokem by měla být registrace na úřadu práce. Novou práci si můžete najít i jako registrovaný nezaměstnaný. Navíc díky úřadu práce budete mít placeno zdravotní pojištění a v určité míře se doba na úřadu práce počítá i do důchodového pojištění. Pokud na ni máte nárok, tak dostanete i podporu v nezaměstnanosti.

Být nezaměstnaný na úřadu práce je tak výhodnější než být pouze nezaměstnaný. Často to vychází i výhodněji než odejít do předčasného důchodu, máte nárok na podporu v nezaměstnanosti a navíc doba registrace nemá negativní dopad na výši starobního důchodu, výše předčasného důchodu by totiž byla trvale krácena.

Jaká doba na úřadu práce se počítá do důchodu?

  • Když pobíráte podporu v nezaměstnanosti.
  • Když procházíte rekvalifikací.
  • Pokud nepobíráte podporu, počítají se maximálně 3 roky.
  • Do 55 let věku je možné započítat pouhý 1 rok na úřadu práce bez podpory.
  • Tato náhradní doba pojištění se krátí na 80 %.

Pobírání předdůchodu

Přišli jste o práci, do důchodu vám chybí pár měsíců či roků. Předčasný důchod pobírat nechcete, protože by vám tak byl krácen starobní důchod. Na podporu v nezaměstnanosti nárok nemáte. Máte ale přece jenom nějaké úspory, takže se rozhodnete být nezaměstnaný a možná se časem něco najde.

Zvažte v takové situaci odchod do tzv. předdůchodu. To je situace, kdy pobíráte vlastní našetřené peníze z doplňkového penzijního spoření. Stát za vás zaplatí zdravotní pojištění a můžete případně i pracovat na jakoukoliv pracovní smlouvu. Největší výhodou pak je, že nemusíte pobírat předčasný důchod, starobní důchod se vám tak nekrátí, protože do důchodu půjdete až v 65 let v řádném důchodovém věku. Nevýhodou ale je, že utratíte vlastní naspořené peníze, které vám pak třeba v pozdějších letech můžou chybět.

Předčasný důchod jako poslední možnost

Pokud už jste vyčerpali podporu v nezaměstnanosti, novou práci jste nikdy nenašli a nemáte dostatek peněz pro pobírání předdůchodu, tak pravděpodobně zvažujete odchod do předčasného důchodu. Pamatujte si ale, že to bude mít trvalé důsledky na krácení vypláceného důchodu.

Odchod do předčasného důchodu si dobře načasujte, často i měsíc, o který budete v předčasném důchodu dříve, hraje roli.

Také si přečtěte: Jaké jsou důsledky předčasného důchodu?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY