Chystáte se ještě letos do zahraničí? Pozor na cizokrajnou faunu

11.10.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chystáte se ještě na podzim vyrazit do teplejších krajin? Určitě to není špatný nápad, ale měli byste si dát pozor na některá zvířata, která u nás ve volné přírodě nepotkáte. Na uprchlou mambu můžete sice občas narazit i v Praze, ale exotická divočina skrývá i jiná nebezpečí.

Epidemiolog doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph. D. například varuje před jedovatými hady. K nejznámějším nebezpečným hadům podle něj patří kobra královská v Asii a africká černá mamba. Způsobí člověku obrnu končetin, hrtanu a dýchacích svalů, nutné je včasné ošetření, jinak hrozí smrt. Chřestýš v severní Americe může způsobit kousnutím selhání cirkulace krve – hypovolemický šok. Had většinou jako první nezaútočí, někteří však loví v noci, anebo se výborně maskují, a člověk se tak může dostat do jejich blízkosti nechtěně. Jeden z největších zabijáků, asijská zmije řetízková dokonce někdy vstupuje i do lidských obydlí. I proto má na svědomí většinu smrtelných uštknutí v jihovýchodní Asii.

Štíři a africké včely

Štíři se vyskytují v mnoha oblastech světa, hojně i na Středním Východě, v severní Africe, Americe i v Asii. Mají noční aktivitu a za svítání zalézají do tmavých míst, včetně bot nebo pod oděvy. Bodnou ocasem a reakcí je podle druhu štíra bolest, otok, pocit zdřevěnění. U rizikových lidí pak i větší potíže až selhání oběhového systému. „Na místo vpichu, které je velmi bolestivé, přikládáme led a hlídáme oběhové funkce, pomáhá kalcium aplikované do žíly. Po několika dnech by měly obtíže ustoupit, život ohrožující může být náhodné bodnutí do krevní cévy,“ upozorňuje Rastislav Maďar.

Bodnutí včelami, vosami i sršni v Africe je podle docenta Maďara nepříjemnější než u nás a také bolestivější, takže si dejte na dovolené pozor. Více ohroženi jsou alergici, pokud hmyz bodne do úst nebo hltanu, hrozí nebezpečí udušení. Jestliže v ráně zůstane žihadlo, měli bychom je opatrně vyjmout, aby se zbytky jedu nedostaly do rány. Jejich agresivita záleží i na počasí a víc útočí na jezdce na koních.

Pavouci a komáři

„Jedovatí pavouci nás ohrozí nekrózou tkání v místě vpichu nebo systémovými účinky jedu, záleží na tom, o jaký druh se jedná. K nejznámějším jedovatým druhům patří banánový pavouk, hnědý pavouk nebo černá vdova, která se vyskytuje i v jižní Evropě. Největší nebezpečí znamenají pro děti, seniory a alergické jedince. Proti jedu některých pavouků existuje protisérum,“ pokračuje Rastislav Maďar.

Tarantule se vyskytuje v mnoha oblastech světa, na různých kontinentech, včetně USA a jižní Evropy. Kousnutí bolí, ale nezpůsobí na zdraví větší škody. „Málo se však ví, že v Africe a Asii jsou stonožky s jedovatými kusadly a jejich kousnutí také není příjemné. Ale bolest odezní, další následky většinou nemívá,“ uklidňuje docent Maďar.

Komáři Anopheles mohou přenášet malárii, Aedes žlutou zimnici v tropických zemích Afriky a Ameriky, v celém pásmu subtropů a tropů kde prší, i horečky dengue, chikungunya nebo Zika. „Komár Culex je rozšířený i v Evropě, přenáší např. Západonilskou horečku, která se šíří už i na našem kontinentu a i u nás byly v minulých dnech zaregistrovány další případy. Zde je dobré chránit se očkováním, nebo tabletami proti malárii, doporučuje se ochrana repelenty, insekticidy a moskytiérami.“



Moře

Je známé, že žralok ucítí i drobné krvácení, které ho přiláká ze vzdálenosti několika kilometrů. Nedoporučuje se proto podle docenta Maďara koupání za soumraku a v noci. „Když uvidíte žraloka, pokuste se pravidelnými pohyby doplavat ke břehu, pokud kolem vás krouží, zkuste nepanikařit a zůstat v klidu. Některé druhy žraloků tolerují i sladkou vodu a z ústí řeky jsou schopní doplavat proti proudu i více než 15 kilometrů do velkého města, příkladem je australské Brisbane. Nepříjemná může být také muréna, která se skrývá ve skalních úžlabinách. Je lepší do nich nestrkat ruce, protože ze stisku murény se člověk jen těžce uvolňuje.“

Kdy se dostáváme do nebezpečí?

„Obecně riskujeme, když se dostaneme do teritoria zvířat nebo mají zrovna mladé. To musíme počítat s tím, že se jakékoli zvíře může aktivně bránit. Mimo tento případ jsou také nebezpečné velké kočkovité šelmy, krokodýli a zejména největší africký zabiják – hroch s vrozenou teritoriální dominancí. Výlet na kajaku či malém člunu po africké řece nebo jezeře tak může skončit bojem o život,“ varuje docent Maďar.

A i když u nás byla vzteklina vymýcená, v jiných zemích toto nebezpečí stále existuje. V Evropě i Asii vzteklinu přenášejí psovité šelmy, kočka, liška, jezevec, netopýr i další zvířata. V jihovýchodní Asii bychom si měli dát pozor na opice, v Africe na hyeny nebo šakaly. Na severu Ameriky pozor na skunka, mývala či kojota. Pokud náš tato zvířata pokoušou, musíme se co nejdříve očkovat proti vzteklině, která je jinak smrtelná. Vůbec nejlepší je nechat se očkovat preventivně doma před odjezdem do rizikových oblastí.

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel