Babiš požaduje přijetí stavebního zákona do r. 2021, tlačí na MMR

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Premiér Andrej Babiš považuje za prioritní, aby nový stavební zákon, který má výrazně zkrátit povolování staveb, byl schválen do konce funkčního období vlády v roce 2021. K řešení bytové krize by mohla přispět podle něj i motivace obcí státem k budování bytů pomocí dotačního programu. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chtělo do doby, než bude nový zákon přijat, povolování staveb zefektivnit mimo jiné zavedením tzv. fikce souhlasu závazného stanoviska. Návrh ale narazil na odpor ministerstev, krajů a Nejvyššího správního soudu. Zaznělo to dnes na dvou konferencích k bytové situaci a na setkání Babiše se středočeskými starosty a vedením kraje v Praze.

Harmonogram MMR počítá s tím, že nový stavební zákon bude platný na jaře 2022 a výrazně zkrátí dobu povolování staveb, kterou nyní kritizují developeři, investoři, politici i samospráva. Ambicí MMR je jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení.

Dosavadní postup MMR vedeného ministryní Klárou Dostálovou (za ANO) při přípravě zákona si dnes ale vysloužil od Babiše kritiku. Ve videopříspěvku na Fóru Zlaté koruny uvedl, že bude na MMR tlačit, aby zákon maximálně urychlilo a nevymlouvalo se, že je tam řada změn v rámci různých zákonů u různých resortů. \"Protože zase přišli s nějakým věcným záměrem o rekodifikaci. Ale tam není potřeba žádný věcný záměr,\" uvedl Babiš. Proti tomu se ohradil ředitel odboru územního plánování MMR Roman Vodný, podle kterého věcný záměr zákona vyplývá z legislativních pravidel.

Podle Babiše je změna stavebního zákona nutná i kvůli tomu, že například v Praze trvá postavení bytu deset let. Chybí tak dostupné bydlení a nájemné je vysoké. Z dnes zveřejněného průzkumu firmy Ipsos pro Fórum Zlaté koruny navíc vyplynulo, že jen desetina lidí, kteří plánují změnu bydlení, má naspořeno přes půl milionu korun. V případě těch, kteří chtějí jít bydlet do vlastního, je jich 16 procent. U zájemců o nájemní byt jich je pět procent.

Podle premiéra mohou obce ke stavbě bytů využít program Výstavba, díky němuž lze od státu získat na pětinu bytů stoprocentní dotaci. Pokud tedy nějaká obec vybuduje například 100 bytů a 20 z nich bude na sociální účely, stát jí poskytne stoprocentní dotaci. \"Takže vlastně těch 20 bytů bude zdarma,\" uvedl Babiš. Ne všechny obce podle zástupců oslovených ČTK program ale využijí.

Náměstkyně MMR Marcela Pavlová dnes na Žofínském fóru pak uvedla, že ministerstva vnitra, zemědělství, životního prostředí, kultury a školství, Nejvyšší správní soud a kraje odmítly fikci souhlasu závazného stanoviska, která má do doby přijetí nového zákona zefektivnit kritizované povolování staveb. Úprava by stanovovala, že pokud se instituce, jejichž vyjádření je nutné pro získání stavebního povolení, v zákonné lhůtě nevyjádří, automaticky se bude počítat s kladným stanoviskem. Ministerstvo se ale i přes odpor zmíněných institucí pokusí úpravu podle Pavlové prosadit.

Samotný návrh nového stavebního zákona by podle náměstkyně měl do Vánoc jít do interního připomínkovacího řízení v rámci MMR a v březnu pak do meziresortního řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK