7 věcí, co musíte vědět o vyplňování daňového přiznání

04.02.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Budete letos odevzdávat daňové přiznání? Myslíte si, že nemusíte? Abyste náhodou nebyli na omylu. V některých případech se netýká jen živnostníků. Pojďme se tedy společně podívat, co byste o vyplnění daňového přiznání rozhodně měli vědět.

Daňové přiznání patří mezi každoroční povinnosti nejen živnostníků, ale i některých zaměstnanců, studentů či penzistů. V letošním roce se pak bude odevzdávat 1. dubna. Osobám, které si hodlají zažádat o odklad anebo mají v plánu využít služeb daňového poradce, se lhůta prodlouží o tři měsíce. Termín budou mít 1. července.

1. Kdo musí podat daňové přiznání?

Nejčastěji podávají daňové přiznání finančnímu úřadu živnostníci. Tato povinnost se však týká např. i zaměstnanců, kteří v uplynulém roce pracovali současně pro více zaměstnavatelů, případně vedle zaměstnání podnikali či pronajímali nemovitost, a měli další zdanitelný příjem vyšší než 6 000 korun.

V takovém případě totiž nemohou pracovníci požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. Podobně to platí i pro důchodce, kteří si k penzi ještě přivydělávají jako OSVČ anebo pro studenty, kteří při škole podnikají či mají uzavřených více brigád zároveň.

Daňové přiznání 2019 – slevy, odpočty, daňová zvýhodnění

Zdroj: Shutterstock

2. Kolik je sleva na poplatníka?

Stejně jako v daňovém přiznání za rok 2017 uplatní všichni daňoví poplatníci slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun.

„Na slevu mají nárok všichni poplatníci, tedy zaměstnanci, starobní důchodci, matky na mateřské i podnikatelé, kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Sleva se vždy uplatňuje v plné výši, nehledě na to, že činnost trvala třeba jen několik měsíců,“ uvádí Tomáš Petr, ředitel Divize Produkt ze společnosti Vema, která se specializuje na vývoj mzdových systémů.

3. Potvrzení o zdanitelných příjmech

Zaměstnanci, kteří během roku 2018 pracovali pro více zaměstnavatelů současně a jimž byla zároveň z příjmů odváděna zálohová daň, si od všech zaměstnavatelů musejí vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech za daný rok. To samé pak platí pro ty zaměstnanec, kteří si ještě navíc přivydělávali samostatně výdělečnou činností.

4. Jak si snížit daňový základ – odečitatelné položky

Daňový základ si lze významně snížit díky nezdanitelným položkám. Mezi ně patří např. odpočet úroků z úvěru na bydlení (hypotéka a stavební spoření) a dary (včetně dárcovství krve) . Dále si lze odečíst platby na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření a životní pojištění a na závěr také příspěvky odborovým organizacím anebo na vzdělávání.

Z hypotéky anebo úvěru ze stavebního spoření si lze uplatnit odpočet úroků až ve výši 300 000 Kč za rok. U příspěvku na spoření na důchod a životní pojištění je to až 24 000 Kč. Důležité je zmínit, že se budou počítat pouze vaše vklady, nikoliv příspěvky zaměstnavatele.

 

5. Mohou školkovné a daňové zvýhodnění na děti uplatnit oba rodiče?

Ne, nemůžou. Školkovné i daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. V letošním roce si pak můžete odečíst:

  • za první dítě 15 204 Kč,
  • za druhé dítě 19 404 Kč,
  • za třetí dítě 24 204 Kč.

Dobré je navíc vědět, že se letos zvýšila částka, kterou si můžete snížit daň v rámci školkovného. V minulém roce jste si mohli odečíst rovných 11 000 Kč, letos už ale 12 200 Kč. Oba dva typy slev na dani platí i pro ty živnostníky, kteří si stanovují výdaje paušálem.

6. Kdo může uplatnit slevu na manželku?

Slevu na manželku nebo manžela může v daňovém přiznání uplatnit ta osoba, jejíž drahá polovička za celý rok 2018 neměla vyšší příjem než 68 000 Kč. Do příjmů se pak nezapočítává např. rodičovský příspěvek, alimenty na děti a některé sociální dávky.

Sleva činí stejně jako v loňském roce 24 840 Kč. Částka se dvojnásobně zvýší v případě, kdy je manžel či manželka držitelem průkazu ZTP. To si pak můžete od daně odečíst 49 680 Kč.

„Již druhým rokem ji mohou, podobě jako zvýhodnění na děti, využít i živnostníci, kteří využívají výdajový paušál,“ dodává Miroslav Říha.

7. Jak si zažádat o daňový přeplatek?

Po odevzdání daňového přiznání může vzniknout nárok na daňový přeplatek, a to v případě, jsou-li zaplacené zálohy na dani z příjmu během roku vyšší než vypočtená daň z příjmu nebo vzniká-li nárok na daňový bonus. Pro vrácení daňového přeplatku je nutné vyplnit a podepsat žádost na poslední straně daňového přiznání.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát