Pojišťovny vyřešily většinu škod z vichřice Eberhard

25.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Pojišťovny vyřešily většinu škod, které způsobila vichřice Eberhard před dvěma týdny. Objem případů dosáhl stovek milionů korun. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Převládají podle nich menší škody na oknech, střechách a plotech, které nevydržely nápor silného větru.

\"Dva týdny po úderu ničivé vichřice se nám podařilo vyřešit již více než 70 procent nahlášených škod. Nahlášeno máme na 7200 škod za zhruba 170 milionů korun. Celkový počet škod odhadujeme na přibližně 8200,\" řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Část škod tak podle ní ještě není nahlášena, prvotní nápor však již opadl. Nejvíce škod má pojišťovna nahlášeno z Ústecké kraje (1100 škod) a Moravskoslezského kraje (950).

Kooperativa zaregistrovala 4066 škod za celkem 136 milionů Kč. Většina je na nemovitostech a domácnostech, 122 škod je na automobilech. \"Zhruba 51 procent, přesně 2070 škod, jsme již ukončili a klientům jsme vyplatili pojistné plnění 24 milionů Kč,\" uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Allianz má po Eberhardovi hlášených 2319 škod za téměř 77 milionů korun. Kolem 45 procent z privátního majetku a autopojištění je z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje. Uzavřeno je zhruba 40 procent, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Nejčastěji šlo o zdevastované střešní krytiny, spadlé stromy na domy, auta a kůlny, popadané ploty a rozbité skleníky. Výjimkou nebylo podle něj ani poškozené lešení nebo zahradní nábytek a spadlá omítka.

Klienti AXA nahlásili 250 škod za 2,5 milionu Kč, zejména na rodinných domech, rekreačních objektech a automobilech. Přes polovinu z nich je podle mluvčího Jiřího Cívky již uzavřeno. Pro likvidaci škod na vozidlech, které způsobily polámané větve nebo popadané tašky ze střech, používají klienti on-line aplikaci. Další škody pojišťovna očekává u rekreačních objektů, které jsou nyní zazimovány a jejich majitelé je poprvé navštíví až s příchodem jarního počasí.

Velmi silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu, zasáhl Česko v neděli 10. března. Místy měl sílu orkánu, třeba na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK