Kolik stojí hubnutí

30.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Ve třetím díle povídání o zdravém a nezdravém hubnutí s i přiblížíme, jak zhubnout bez pomoci hladovění. A ještě si srovnáme, na kolik nás to přijde.

Důvod, proč se raději věnovat pohybu, než pochybným dietám je zřejmý – odborníci totiž tvrdí, že pokud se dvakrát denně svižně projdete, za několik týdnů už bude výsledek patrný. Vhodný je ale jakýkoli sport, u kterého se nehrbíme a zabrat dostává celé tělo.

Baví a chutná

Je asi jasné, že pokud zvolíme hubnutí bez pohybu, půjde to ztuha. Hladovění řešením není. Zdravé hubnutí by mělo být pomalé, mělo by obsahovat pohyb, který nás baví, a vyvážený jídelníček, který nám chutná. To se lehce napíše, ale hůře uskutečňuje, protože změna životního stylu není jednoduchá. Motivací může být zlepšení kondice, potíže se zdravím, mnoho žen se chce líbit. A někdy stačí skutečně málo – ubrat pár centimetrů v pase, zpevnit postavu a narovnat páteř. Okamžitě se cítí přitažlivější a sebevědomější. O změně ale musí být člověk sám přesvědčen, jinak jí nedosáhne.

Všeobecně se za ideální pohyb považuje svižná chůze. Čtvrthodinka, nejméně ale deset minut dvakrát denně, třeba do práce a z práce. Za měsíc se zlepší hybnost svalů i zadýchávání. Pro zdravé jedince se doporučuje protažení. Mohou to být různá fyzioterapeutická cvičení, jóga nebo pilates.

Jestliže v zaměstnání celý den sedíte, měli byste preventivně vykonávat cviky proti bolavým zádům. ze sportů se doporučuje bruslení, běžky, starším ročníkům Nordic Walking. Ti mladší pak určitě znají crossfit, což je zdokonalená metoda kruhových tréninků se jednom stanovišti, při nichž se posilují různé partie těla.

Podle expertů je pro zdravé jedince vhodný jakýkoli sport, u něhož jsme narovnaní a zapojujeme zhruba obě poloviny těla stejně.

Kolik stojí hubnutí

(foto: Shutterstock)

 

Plusy a minusy sportů

Běh je prostě ideální sport. Jsme ve vzpřímené pozici a rovnoměrně zatěžujeme svalový aparát. Zpočátku však není vhodný pro lidi s nadváhou, kde může hrozit poškození kloubů. K běhu nejvíce potřebujete dobré boty, samozřejmě si můžete dokoupit oblečení třeba za desetitisíce, boty jsou ale skutečně důležité.

Cyklistika je skvělá pro skutečně pro všechny. Při pádech však může dojít k nepříjemným zraněním – zlomeninám, odřeninám. Přilba je tak nutností.

Voda nadnáší a šetří páteř i kloub, což je výhodou při plavání. Voda také podporuje funkci lymfatického a krevního oběhu, snižuje otoky nohou, boků nebo pasu. Na druhou stranu při špatném dýchámí a šíji zakloněné nad hladinou (styl plavání paní radové) trpí naše páteř. Při bolestech svalů se plavání doporučuje dodržení správného stylu. Pokud vás bolí svaly, nebo máte jiné svalové potíže, neměli byste se koupat v chladné vodě, kde svaly tuhnou.

Nabízí se samozřejmě také fitko, což bývá v zimním období skrýš pro poctivé sportovce, kteří nechtějí nic zanedbat. Když je venku hezky a teplo, je asi škoda trávit čas sportem v uzavřených prostorách.

Zkusili jsme to a nenecháme toho?

Sportování by nás mělo bavit, takže je dobré si najít sport, který nám nebude protivný. Je fajn u něj mít parťáka, ale stejně tak to může být zcela individuální relaxace. Mnoho lidí sportuje proto, že přijde na jiné myšlenky (jdu to rozběhat!), nebo třeba že se chce bohatě najíst. To už ale nemluvíme o hubnutí. V prvním případě jde téměř o psychoterapii, ve druhém o kompenzaci koníčka, který by nám mohl způsobit zdravotní problémy. Aby bylo jasno – není to důležité. Hlavní se hýbat.

Ale vraťme se k hubnutí. Závazek rychle zhubnout do měsíce je prostě špatný, protože je to moc rychle. Úbytek kolem půl až jednoho kilogramu týdně je ale reálný. Důsledkem nebude jen nižší váha, ale také fakt, že zvládneme větší zátěž, lépe dýcháme a třeba bez problému doběhneme tramvaj. Nezapomínejme ale vnímat své tělo, nepřetěžovat se a regenerovat.

Kolik stojí pohyb

Druh  Co musím mít Cena
Pěší turistika Chuť vyjít ven 0,-
Běhání Doporučení: kvalitní boty 0,- -(boty – cca 3000 Kč)
Plavání Plavky máte, plavenka vstupné na bazén (do 100 Kč)
Cyklistika Kolo, cyklo oblečení 10 – 20 000 + 5 000,-
Fit centrum  Ze začátku klidně jen staré tepláky a tričko cca 100 Kč/hod (s permanentkou levnější)
Inline brusle Brusle, chrániče, oblečení  2500 – 10 000 Kč

Také si přečtěte:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel