Akcie v USA kvůli finančním firmám oslabily, dolar stagnoval

15.04.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily týden poklesem. Způsobily to zvláště finanční společnosti, které oslabily v reakci na nevýrazné výsledky hospodaření předních bank.

Index Dow Jones oslabil o 27,53 bodu, tedy 0,1 procenta, na 26.384,77 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 1,83 bodu, čili 0,06 procenta, na 2905,58 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 8,15 bodu, neboli 0,1 procenta, na 7976,01 bodu.

V prvním čtvrtletí vykázaly americké akcie nejlepší čtvrtletní výkon za téměř desetiletí. V dubnu však zatím akcie spíše stagnují, protože investoři čekají na hospodářské výsledky za první tři měsíce roku. Analytici odhadují, že zisk firem z indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí klesl o 2,1 procenta, což bude první meziroční pokles od roku 2016. Nicméně z 33 společností, které zatím zveřejnily výsledky, jich 81,8 procenta překonalo očekávání.

Z 11 dílčích sektorů, které jsou součástí S&P 500, jich dnes šest skončilo ve ztrátě. Finanční společnosti ukončily růst, který trval tři seance, a oslabily, v čele s bankou Goldman Sachs, jejíž příjmy za první čtvrtletí zaostaly za očekáváním. Výsledky zveřejnila také Citigroup, která naopak překonala svým ziskem odhady analytiků díky snížení nákladů, její akcie však uzavřely s nepatrnou ztrátou.

Investoři také stále sledují vývoj obchodních jednání mezi USA a Čínou. Jak jednání pokračují, američtí vyjednavači zmírnili své požadavky na omezení průmyslových dotací, které byly jednou z podmínek dohody. To znamená ústup od základního cíle USA, napsala agentura Reuters.

Kurzy hlavních světových měn zůstaly dnes téměř beze změny. Obchodníci vyčkávají na čtvrteční údaje o stavu zpracovatelského průmyslu v Evropě. Ty by podle analytiků měly potvrdit, že ekonomická situace v regionu se zlepšuje.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, uzavřel beze změny na 96,92 bodu. Euro vůči dolaru mírně stouplo o 0,1 procenta na 1,1305 USD. Kurz jenu se téměř nezměnil, k dolaru se pohyboval kolem 111,99 JPY a vůči euru kolem 126,60 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK