Virtuální lékař skutečného nenahradí

02.05.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na webu najdete vše: návody, jak zhubnout, jak ztloustnout, jak to udělat zdravě, jak zaručeně a jak nejrychleji. A nejlépe jak to udělat vše najednou. Některé návody jsou věrohodné, jiné příliš ne. A taky něco stojí.

A asi nejhorší na tom je, že způsob podání informace je na webu rozhodující. Ve své podstatě mohou být matoucí, nepravdivé a možná i nebezpečné. Ale pozná to člověk, pokud není farmaceut nebo lékař? Odpověď je jednoduchá – laik to nepozná. Přečte, naletí, zkusí, koupí a doufá.

Když se nestane vůbec nic, může to být ještě štěstí. Horší by bylo, kdy by si po nějaké internetové léčebné kúře musel volat rychlou záchrannou službu.

Osobní vztah se nedá nahradit

V diskuzích mezi odborníky také padl návrh, že by mohl být vytvořen seriózní lékařský portál, na který by se mohli například odvolávat praktičtí lékaři. A tam by byly zaručeně seriózní rady, na které by se mohl nemocný s důvěrou obrátit v případě, kdyby radu potřeboval.

Psycholožka Jana Kotrbová ovšem pochybuje o tom, že by bylo vhodné, aby lékař nemocného směroval na podobný web, a nemyslí si, že by k tomu vůbec došlo. Podle jejích slov to prostě není racionální cesta, i když je mi známo, že podobné internetové stránky, nebo snaha o jejich pokusy už existuje. Jakousi prospěšnost těchto stránek chápe v případech, když je někomu zle a nemůže se například dovolat lékaře nebo jiné pomoci.

Ale nebezpečí, které plyne jen z „akademických“ rad bez osobního kontaktu je tak velké, že by se pod podobnou „ordinaci“ ani nikdo nepodepsal. Vztah lékař a nemocný se prostě nahradit nedá.

„Už proto, že každý jsme jiný, každý své radosti, smutky i nemoci cítíme a prožíváme, a ke každému by měl mít lékař jiný, individuální přístup,“ míní magistra Kotrbová. To vše totiž pak ovlivňuje léčebný postup. Kdyby lékař nemocného vyšetřoval po internetu, mohlo by dojít k dokonce i záměrnému zkreslení faktů, ale zcela jistě by se od pacienta nedozvěděl vše potřebné a nemohl by osobně zaznamenat všechny jeho reakce. „Nedá se tak předpokládat, že by se našel lékař, který by diagnózu a posléze i léčbu předepsal po ,webovém vyšetření´,“ pochybuje magistra Kotrbová.

Chodit k doktorovi na net

(foto: Shutterstock)

 

Kdo hledá, najde?

Jenže mnozí lidé se třeba za svou nemoc stydí, bojí se svěřit lékaři a v lékárně to s nimi není o mnoho lepší. A tak se opakovaně pouští do dobrodružného výletu na web, kde si jistě tu „svou“ chorobu najdou a samozřejmě tam bude návod, jak se jí spolehlivě a bez pomocí doktora zbavit.

Zpravidla ale zjistí, že špatně fungující žaludek neboli zaražené větry, mohou taky být infarktem. Nebo dokonce nádorem. Vždyť to pobolívá na stejných místech. Bolesti v oblasti kyčlí jsou zralé na výměnu kyčelního kloubu. Pokud to už není rakovina kostí!

Podobně vyděšený člověk pak nakonec v naprosté depresi a ztrátě zdravého rozumu k lékaři dorazí a počítá s tím, že další návštěva bude u notáře, kde napíše poslední vůli. V naprosté většině případů ale od lékaře odchází ve znatelně lepší náladě a s medikamentem. V lékárně si pak pořídí předepsané léky a konečně se mu řádně uleví.

Anebo se bude opět držet webu a jeho doktor prohlížeč ho začne krmit návody na to, jak se vyléčit sám. Podle magistry Kotrbové by podobní hypochondři neuvěřili, že jsou zdraví ani v okamžiku, kdyby jim toto potvrzení vydal lékař a opatřil kulatým razítkem. „Zde by už byla možná potřebná psychiatrická intervence.“

Co tedy udělat?

Pokud je vám skutečně špatně a nevíte si rady, běžte lékaři, a pokud je situace skutečně vážná, volejte rychlou záchrannou službu. Nehledejte nic na internetu. Skoro jistě se vám totiž stane, že budete mít příznaky nejméně osmi smrtelných nemocí, a to na dobré náladě nepřidá. Stále víc a více lékařů dnes říká, že čistá hlava a dobrá nálada jsou nejlepšími spojenci při boji s nemocí. Prostě psychika hraje velkou roli a nemělo by se na to zapomínat. Pocit spokojenosti na webu najdete jen těžko.


Také si přečtěte:

 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel