Nehrozí vám syndrom vyhoření?

06.05.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jste stále on-line, pracujete i doma, řešíte pracovní problémy před spaním? Skoro neodpočíváte? Pak vás dřív či později dostane syndrom vyhoření. Ten přichází většinou bez klepání a nikým nezván.

Je výborné mít spolupracovníky stále k dispozici, můžete se kdykoli na cokoli doptat, všechno řešit a případně i zadat nové a další úkoly. To nám umožňují nové technologie a v posledních letech takto mnoho lidí skutečně žije. Nedokážou si odpočinout a mají navíc pocit, že kdyby si vypnuli mobilní telefon, zcela jistě by přišli o nějakou cennou informaci či pokyn. Ať už od přátel ze sociálních sítí, nebo od zaměstnavatele.

Je to tedy ne jeden, ale hned nejméně dva tlaky, abychom byli stále po ruce.

Odborníci říkají, že je to nemalá zátěž pro lidskou psychiku. Na takový tlak prostě člověk není stavěn. Nezbývá nám, než se přizpůsobit a snažit se snižovat negativní stránky všudypřítomných komunikátorů a dalších elektronický útočníků, kteří pomalu, ale jistě devastují náš psychický a později i fyzický život.

Pracovní nasazení100 procent? Málo?

Pracujeme, jak nejlépe dovedeme, děláme vše na více než 100 % a neznáme odpočinek. Síly je dost, energie snad taky. Až jednoho dne zjistíme, že už to nejde. Lidé popisující syndrom vyhoření říkají, že přichází bez varování. Je to pocit totálního vyčerpání, odcizení, zejména co se týče práce, a samozřejmě i snížená pracovní výkonnost. Někteří postižení uvedli, že prostě nebyli schopni vstát z postele, jen dojít na toaletu byl problém.

V úvodních fázích syndromu vyhoření jsou u některých lidí zaznamenány úzkostné příznaky, když se vyhoření „rozjede“ naplno, stává se z něj čistokrevná deprese. Ta se projevuje například smutnou náladou, se kterou nelze hnout. Postižený se také není schopen nějak bavit a radovat, nemá zájem o aktivity, které dříve vyhledával. Je stále unavený, bez energie, nemá sebevědomí, trpí pocity viny, moc toho nenaspí, má sníženou chuť k jídlu. Někteří jsou na tom tak zle, že mají sebevražedné myšlenky.

Jste doma více ve virtuálním, než reálněm světě?

Jste neustále v online světě? Nehrozí vám syndrom vyhoření?

Zdroj: Shutterstock

 

Příznaky syndromu vyhoření - tělo varuje

Podle odborníků blížící syndrom vyhoření spíše nepoznáme. Příznaky jsou totiž velmi individuální. Může to být podrážděnost, úzkost, nesoustředěnost nebo poruchy spánku. Z tělesných příznaků to pak mohou být třeba bolesti hlavy nebo zvýšený krevní tlak. A také fakt, že nechuť k práci se stále zvyšuje.

Už tady je možné zatáhnout za záchrannou brzdu a vzít si dovolenou alespoň na 14 dnů bez mobilu a kontaktu se zaměstnáním. Dalším krokem jsou změny v životě, které by změnily dosavadní rituály, které mám spojené hlavně s prací.

Jak se léčí syndrom vyhoření?

Odborníci tvrdí, že syndrom vyhoření je vlastně typ deprese. Jeho léčení je tedy stejné jako u depresivní poruchy a přístup lékaře – psychiatra bude závislý na příznacích a osobnosti pacienta. Co tedy můžeme po fantastických pracovních výkonech a dlouhé době bez odpočinku očekávat? Léčí se psychoterapií, z léků jsou nasazována antidepresiva. Nebo se volí kombinace obou postupů.

Farmakoterapie má své místo hlavně v případě závažnějších nebo dlouhotrvajících příznaků.

U poruch, kde je výrazný podíl psychogenních příčin – to jsou ty, které vycházejí z osobnosti pacienta a způsobu jeho života, je důležitá psychoterapie. Odborníci zdůrazňují, že pokud si nemocný neuvědomí, co si vlastně sám způsobil a svůj způsob života nezmění, potíže se nepodaří zvládnout, nebo se budou vracet.

Jak dlouho trvá léčba?

Deprese, ať už pochází z jakýchkoli příčin, není určitě nic příjemného. Dobrou zprávou však je, že je léčitelná a ve většině případů vyléčitelná. Stává se ale, že se potíže vracejí. Proto jsou podstatné změny, které postižený v životě udělá. Někdy se také stane, že lidé úplně změní zaměstnání, ukončí v daném oboru kariéru.

Pokud je pacient léčen medikamenty, problémy by měly ustoupit v řádu týdnů. Zde se ale zdůrazňuje, že musí zabrat první podané antidepresivum. Léčba psychoterapií je dlouhodobá.

Je však také důležité, jak se pacient k léčbě postaví. Jestliže bude žít stejně, jako před syndromem, nejspíš se v jeho životě se nezmění. A může očekávat další problémy.


Čtěte také:

Jak vyřešit zapomenutý PIN?

Kdy nás zaměstnavatel nemůže vyhodit z práce?


Jak se vyhnout syndromu vyhoření?

Podle odborníků je nutné si uvědomit, že problém vyhoření má přímou vazbu na stres v práci. Jednoduchá rada, jak se vyhoření může každý vyhnout, ale neexistuje. Každý jsme jiný a prožíváme svůj život a své problémy jinak. Měli bychom být rozumní, příliš neprožívat potíže, které za to nestojí a vybalancovat práci a soukromý život.

To znamená, že bychom si měli sami sebe víc hledět a mít v životě víc než jen pracovní povinnosti. Uvědomit si, že jsou zde naše koníčky, které bychom měli mít rádi. Také bychom měli udržovat společenské styky, navštěvovat přátelé a kamarády a sdílet s nimi zábavu. Prostě bychom měli občas úplně vypnout. Což se týká také počítače a mobilního telefonu. Ty také občas vypněte.

Je to obtížná, ale asi jediná cesta, jak si zachovat v současném světě odstup od všudypřítomného tlaku povinností.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel