Jakým způsobem spořit na důchod?

17.05.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Co důchod je a čím by měl být? Pro mnohé je důchodový věk strašák. Sice se na něj těší, ale radost kalí strach z možného nedostatku prostředků. Tak to ale vůbec být nemusí.

V důchodu byste si měli užívat klidu, ale i cestování nebo sportování, měla by to být spíš pohodová část života. Aby to tak skutečně bylo, měli byste být finančně zajištěni. Existuje hned několik způsobů, jak to udělat. Probereme některé z nich.

Při včasném a kvalitním spoření si můžete užívat důchod plnými doušky

Jak si můžete spořit na důchod?

Zdroj: Shutterstock

Doplňkové připojištění

Asi nejčastěji využívanou možností, jak se připravit na důchod, je doplňkové penzijní připojištění. Má výhodu například v tom, že se můžete rozhodnout, jakou formou má penzijní společnost vaše peníze investovat – může to byt konzervativní investice, třeba do dluhopisů, anebo dynamická, typicky do akcií.

Lidé si sjednávají tento syp spoření hlavně kvůli státnímu příspěvku. Aby na něj dosáhli, musí si spořit nejméně 300 Kč měsíčně. Maximální státní příspěvek je 230 Kč, musíte si ale spořit 1 000 Kč, nebo více, měsíčně. Důležitým faktorem je, že příspěvky na doplňkové penzijní spoření jsou odpočitatelnými položkami, které si lze odečíst ze základu daně až do výše 24 000 Kč.

Tip: Valorizace důchodů 2020 - kdo si polepší o 900 Kč?

Životní pojištění

Další variantou spoření na důchod je životní pojištění se spořící složkou. To může být kapitálové a investiční. Vy svěříte peníze fondům, které je investují.

U kapitálového životního pojištění máte zaručen výnos, jenže pouze část příspěvků míří na spoření, zbytek se ukládá na pojištění proti riziku smrti.

U investičního životního spoření se na spoření ukládá větší suma peněz a vy si vybíráte, do kterých fondů chcete investovat. Zaručený výnos zde ale není, dokonce je možné prodělat. A peníze jsou před uplynutím smlouvy dostupné pouze se sankcí, která bývá vysoká.

Stát životní pojištění se spořící složkou finančně nepodporuje, je však možné si je odpočítat od základu daně až do výše 24 000 Kč.

Tip: Vypočítejte si výši vašeho starobního důchodu

Fondy

Pokud nemáte dost dobrodružnou povahu na to, abyste začali „hrát“ s akciemi na burze sami, je možné to udělat s pomocí fondů. Můžete do nich investovat, ale počítejte s tím, že uhradíte poplatky, které si fondy účtují. Stát také na tento druh investic nijak nepřispívá.

Pokud se tedy rozhodnete pro fondy, budete si moci vybrat garantovaný, konzervativní nebo dynamický fond. Podle názvu je už jasné, kde hrozí větší riziko prodělání (ale i šance vyššího zhodnocení) a kde budou vaše investice plout klidnou vodou, ale výnosy nebudou velké. Ať tak či onak, vy peníze svěříte fondu, zaplatíte poplatek a o víc se už nemusíte starat. Pak už vám chodí buď dobré, nebo horší zprávy.

 

Akcie

Jestliže naopak dobrodružství vyhledáváte, můžete se pustit do obchodování s akciemi sami. Akcie jsou sice riziková aktiva, ale výnosy mohou být velmi zajímavé, zvláště z dlouhodobého hlediska.

Pokud se do obchodu s akciemi chcete pustit, nabízí se např. RM systém. Můžete ale na burze působit zprostředkovaně, pomocí brokerských společností. To není zadarmo, ale pro začátečníky asi nejvhodnější.

Nemovité věci

Velmi zajímavá může být z hlediska dlouhodobější investice také koupě domu či bytu ze spekulativních důvodů, tedy se záměrem je za několik let se ziskem prodat. Většinou si lidé musí vzít na nemovitost úvěr, dům či byt pak pronajmout a ze získaných nájmů pak platit splátky.

Po splacení můžete nemovitost prodat, nebo nadále se těšit z příjmů z nájmu, které už jdou do vaší kapsy.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ