Možná budou opět 100% hypotéky. Pro koho ale?

15.07.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na hypotékách posledních pár let visí řada omezení, díky kterým na ně plno lidí nedosáhne. To se ale může změnit pro mladé, kteří chtějí vlastní bydlení. Alespoň podle nového návrhu zákona.

Podmínky pro získání hypotéky 2019

  1. Mít vlastní finanční prostředky (LTV) – hypotéka od banky nepokryje 100% cenu nemovitosti. Loan to value, tedy podíl mezi výší úvěru a cenou nemovitosti je již pár let omezen na maximálně 90 % s tím, že tak vysokou hypotéku dostanete jen ve výjimečných případech. Reálných je spíše 80 % LTV a méně.
  2. Maximální výše splátky (DSTI) – výše měsíční splátky u hypotéky je omezená. Měsíčně můžete splácet maximálně 45 % ze svého měsíčního čistého příjmu s tím, že se do oněch 45 % nepočítá jen hypoteční úvěr, ale i případné další půjčky, které splácíte.
  3. Omezená výše dluhu (DTI) – výše hypotéky nesmí být vyšší než 9 vašich čistých ročních příjmů.

Dále hraje ve váš prospěch při žádosti o hypotéku vše, co zvyšuje vaši bonitu. Mezi to můžeme zařadit kromě dostatečného příjmu např. produktivní věk, zaměstnání na dobu neurčitou anebo vysokoškolské vzdělání. Přihlíženo je také k rodinnému stavu, typu profese, zdali žádáte sami nebo s manželem/manželkou a také k platební historii.

Co snižuje bonitu klienta?

Bonitu snižují závazky. Banka se bude dívat především na to, zdali splácíte ještě nějaké další půjčky včetně kreditních karet a kontokorentů. Nahlížet bude také do registru dlužníků včetně SOLUS, ve kterém se nacházejí i dluhy na platbách za energie nebo mobil. Dále bude banku zajímat také vaše platební minulost, tedy jestli jste se už někdy zadlužili, byli v exekuci anebo dokonce insolvenci.

100% hypotéka pro mladé do 36 let - novela zákona

Zdroj: Shutterstock

Hypotéky se 100 % LTV pro mladé

Česká národní banka dlouhodobě usilovala o to, aby měla co možná největší pravomoc v určování parametrů o hypotečních úvěrech v rámci prevence proti zadlužení domácností. Spojilo se s ní však ministerstvo financí a společně vytvořily návrh, díky kterému budou moci někteří získat hypotéku se 100 % LTV.

Novela zákona chce lidem do 36 let umožnit získat hypotéku, která by pro financování vlastního bydlení pokryla 100 % z ceny nemovitosti. Dále se také hovořilo i o změně ukazatele DSTI, díky kterému by mladí mohli měsíčně na splátky vynaložit místo 45 % až 50 % čistého měsíčního příjmu.

Připravenou novelu zákona od ČNB a ministerstva financí prozatím schválila vláda. Aby mohla vstoupit v platnost, musí být ještě podepsána Parlamentem a prezidentem republiky. Specialisté v oboru tvrdí, že novelou kromě umožnění získat osobám do 36 let 100% hypotéku žádné výrazné změny nenastanou.

Otázkou však zůstává, zdali stoprocentní půjčka nebude pro mladé příliš riskantní, i když je u nich předpokládán kariérní růst a spolu s ním i zvyšující se mzda. Ne pro všechny navíc bude úvěr v rámci DSTI a DTI s ohledem na vysoké ceny nemovitostí dostupný.

Nabízí v ČR nějaká banka 100% hypotéku?

100% hypoteční úvěr v ČR k pokrytí výdajů na vlastní bydlení nabízí pouze Equa bank, a to jen tehdy, pokud se spoluúčastníky půjčky stanou rodiče žadatele nebo jiné osoby blízké. Ty je však možné po splacení určité části hypotéky vyvázat. U ostatních bank lze přitom získat celou cenu nemovitosti podobným způsobem, a to ručením jinou nemovitostí.

 

Úvěrový program od státu pro mladé do 36 let

Věk maximálně 36 let byl v novele zákona použit záměrně. Do stejného věku vám totiž může půjčit i stát, a to ze Státního fondu rozvoje bydlení. Mladí, kteří si chtějí koupit byt, mohou získat 1 200 000 Kč na koupi bytu. Na dům jim mohou být půjčeny až 2 000 000 Kč. V obou případech se však musí jednat o nejvýše 80 % z ceny nemovitosti.

Úroková sazba u státní půjčky na bydlení

Úrok se zde určuje podle základní referenční sazby Evropské unie pro ČR. Nejméně může činit 1 % p.a. Fixovat se bude nejdéle na 5 let.


Čtěte také:


Kdy dosáhnete na hypotéku?

Faktorem, který bude banky kromě LTV, DSTI a DTI zajímat, je i vaše bonita. Právě té se budou převážně týkat otázky v našem kvízu. Zde tedy nepůjde ani tak o chyby, jako o co možná největší předpoklady k úspěchu.

Hodnocení kvízu 0 bodů Hypotéku s největší pravděpodobností nedostanete.

Vaše odpovědi
Nezapomeňte, že výsledek kvízu je pouze orientační. Banka posuzuje každého klienta individuálně.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ