Kvíz: otestujte si, jak se vyznáte v měnách evropských států

01.08.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Myslíte si, že se dobře vyznáte v evropských měnách? V tom případě si pojďte udělat krátký kvíz, ve kterém můžete otestovat své znalosti.

Měna označuje druh platidla, které je aktuálně v oběhu. V podstatě jde o formu peněz daného státu. Každý stát používá určitý druh měny, přesto v některých bez problému zaplatíte i penězi jiné. Každá měna nese vlastní název, má určitou nominální strukturu, dílčí jednotky, ochranné prvky, ale i jasná pravidla vydávání anebo práva nabývání a používání.

Nejrozšířenější evropská měna

Nejrozšířenější evropskou měnou je samozřejmě euro, které vzniklo už v roce 1992. O vznik se zapříčinila Maastrichtská smlouva, ve které došlo k vytyčení plánu, který spočíval v přijetí společné měny pro země Evropské unie.

Do hotovostního oběhu se euro dostalo až o 10 let později, tedy v roce 2002. Bezhotovostní styk byl však možný již v roce 1999. Dodnes však není národní měnou ve všech státek, které patří do EU.

Měny v evropských státech mimo EU – euro, kvíz, test

Zdroj: Shutterstock

Jaké má euro měnové jednotky?

Dílčí jednotkou jsou centy, v přepočtu se 1 euro rovná 100 centům. Mince můžeme najít v osmi různých nominálních hodnotách. Jedná se o 1, 2, 5, 10, 20 a 50 centů a dále 1 a 2 eura.

Bankovky má o sedmi nominálních hodnotách, jsou jimi 5, 10, 20, 50, 100, 200 a 500 euro. Přesný kurz pro převod peněz se dozvíte v převodníku měn.

 

Čtěte také:


Kde všude se platí eurem?

Mezi země EU, které přijaly euro, patří:

Belgie

Litva

Rakousko

Estonsko

Lotyšsko

Řecko

Finsko

Lucembursko

Slovensko

Francie

Malta

Slovinsko

Irsko

Německo

Španělsko

Itálie

Nizozemí

 

Kypr

Portugalsko

 

Euro jako měnu dále přijaly státy jako Andorra, Monako, San Marino a Vatikán. Platí se jím i v Černé Hoře a Kosovu. Na základě dohod je také euro používáno v Miquelon, Saint-Barthelémy a Saint-Pierre, což jsou francouzské zámořské departmenty. Ostatní státy Evropy mají své vlastní měny.


Jak dobře znáte měny evropských států?

Nejpoužívanější měnou na území Evropy je sice euro, kterým se platí v některých zemích Evropské unie, ale je tu ještě mnoho dalších států, které mají svou vlastní měnu.

Jakou měnou se platí v Rumunsku?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU