Kvíz: jak se vyznáte v kódech krajů na SPZ?

15.08.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Myslíte si, že se dobře vyznáte v kódech krajů, které jsou zobrazeny na státních poznávacích značkách? Přesvědčte se o svých znalostech v našem krátkém kvízu.

Státní poznávací značka, někdy také registrační nebo poznávací značka, je označení na motorovém vozidle. Povinnost mít SPZ neplatí jen pro automobily, ale i pro motorky, mopedy, návěsy, přívěsy, autobusy apod. Musí je mít i některé pracovní stroje, u kterých to vyžaduje zákon.

Jak vypadá státní poznávací značka?

Jde o bílou obdélníkovou tabulku, na které jsou černě vyznačena písmena a čísla, které identifikují dané vozidlo. SPZ mají podle typu vozidla 5 až 7 znaků. Jde o číslice a písmena bez diakritiky, není však využíváno písmeno G, O, Q a W kvůli snadné zaměnitelnosti. Tato písmena navíc nemohou být ani na značce na přání.

Pro účely zahraničních cest mají SPZ ještě mezinárodní poznávací značku. Obsahují ji české značky vydané po 1. květnu 2014. Vlevo v tabulce se nachází modrý pruh. V tom je symbol EU (12 žlutých hvězd) a hned pod ním označení státu, v našem případě CZ.

Kódy RZ a SPZ podle krajů – písmena, kvíz

Zdroj: Shutterstock

K identifikaci a rozlišení také mohou sloužit různé barvy podkladů nebo znaků. Např. modrá písmena na bílé značce znamenají, že se jedná o vozidlo diplomatických a konzulárních úředníků. Zelená čísla na bílé značce říkají, že jde o vozidla, která nebyla schválena, nesplňují současné podmínky pro provoz anebo slouží ke zkušebním účelům.


Čtěte také:


Co značí písmena na SPZ?

První písmeno na státní poznávací značce určuje kraj, ve kterém je vozidlo zaevidované. Do roku 2001 měly přitom značky kódy o dvou písmenech, které označovaly nikoliv kraj, ale okres (kromě Prahy). K novému značení došlo zejména kvůli změnám ve státní správě, ale i proto, že docházely kombinace pro jednotlivé okresy. Celkem máme 14 kódu (písmen) pro každý kraj v České republice.

Poznávací značka na přání

Od roku 2016 je možné nechat si vyrobit vlastní státní poznávací značku na přání. Na té může být až 8 znaků (u motocyklů 7) s tím, že musí obsahovat alespoň jednu číslici. Nesmí však dohromady vytvořit vulgární výraz. SPZ na přání jsou převeditelné, při ztrátě nebo zničení je však není možné vyměnit.

Cena jedné tabulky činí 5 000 Kč. Na automobil však potřebujete dvě, takže dohromady za 2 stejné SPZ zaplatíte 10 000 Kč.


Jaké máme kódy pro kraje na SPZ?

Písmeno A je kód pro…

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU