Jak vycházejí podzimní svátky? A kdy zůstanou obchody zavřeny?

01.09.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Letní prázdniny utekly jako voda a děti se již těší na podzimní prázdniny a také svátky na podzim. Na jaké dny letos připadají svátky sv. Václava, vznik Československa či 17. listopadu?

Podzim – doba padání listí, návratu televizních seriálů a také tří státních svátků a podzimních prázdnin. Které dny budou svátky na podzim:

Svatý Václav bude ve středu 28. září

První podzimní státní svátek oslavíme ve středu úterý 28. září, na který náleží Den české státnosti a tento je rovněž svátkem patrona Čech a Moravy, svatého Václava. 

Tento svátek je poměrně „čerstvý“, protože byl zaveden teprve v roce 2000.

Den české státnosti je jeden z osmi svátků, kdy musí mít obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních dle zákona zavřeno.

Místo návštěvy obchodních center, super- a hypermarketů tedy raději vyrazte na houby či na vinobraní do některé malebné vesničky na jihu Moravy.

Svatý Václav se slaví ve středu 28. září

Svatý Václav

Zdroj Shutterstock

Vznik Československa 28. října oslavíte v pátek

Oslava Dne vzniku samostatného Československa letos připadne na pátek 28. října, kdy si připomeneme 104. výročí od založení společného státu Čechů, Moravanů, Slezanů a Slováků. Tento svátek již existoval i za dob socialismu, ovšem naši východní bratři ze Slovenska ho bohužel neslaví, přestože se jedná o mezník v naší společné historii.

Podzimní prázdniny na konci října

Podzimní svátky vybízí k podzimní dovolené, protože budou děti doma 5 dnů v kuse, protože svátek 28. října bude v pátek a předcházet jej budou ve středu 26. a čtvrtek 27. října podzimní prázdniny. Pokud tedy máte malé děti, pamatujte, že školy budou zavřené. Pokud jde o školky, otevřou dle rozhodnutí ředitele/ředitelky.

33. výročí sametové revoluce připadá na středu

Letos si připomeneme 33. výročí sametové revoluce a také 83 let od zavření českých vysokých škol nacisty. Den boje za svobodu a demokracii připadá na středu.

Nebojte, tento den nebudou nijak omezeny obchody, takže bude všude otevřeno a vy můžete ukojit své nákupní choutky.

Tedy jestli do nakupování nehodí vidle pandemie koronaviru.

Vánoce 2022 se kryjí s víkendem

24. prosinec připadá v roce 2022 na sobotu, První svátek vánoční bude v neděli, svátek svatého Štěpána připadá na pondělí. Poslední den roku letos připadá na sobotu a 1. ledna 2023 tedy logicky bude v neděli.

Obchody, jejichž rozloha je větší než 200 metrů čtverečních, zůstanou od 12:00 zavřené na Štědrý den. Na první i druhý svátek vánoční budou mít velké obchody zavřeno po celý den, stejně jako na Nový rok.

Zákon omezující prodej platí již pátým rokem

Již od roku 2016 platí zákon, jenž omezuje prodej ve velkých provozovnách během osmi vybraných svátků na celém území České republiky.

Podívejte se do naší tabulky, kdy budou muset mít velké obchody zavřeno. Zavřít musí provozovny a výdejny, jejichž nákupní plocha přesahuje 200 metrů čtverečních.

Kdy musí na svátek velké obchody zavřít v roce 2022?

  • 1. 1. Nový rok
  • 19. 4. Velikonoční pondělí
  • 8. 5. Den vítězství
  • 28. 9. Den české státnosti
  • 28. 10. Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. 12. Štědrý den (od 12:00)
  • 25. 12. 1. svátek vánoční
  • 26. 12. 2. svátek vánoční
 
Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 250 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU