S novou službou už nebudete muset u pronájmu platit kauci

10.09.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Budete si hledat anebo už rovnou hledáte nový pronájem? Nájmy jsou vysoké a společně s tím je finančně náročná i vratná kauce, která může prokazovat ještě větší zátěž, pokud je vyšší než jeden nájem. S tím vám však může pomoci nová služba Dodomo.

Nájemníci nemusí platit kauci v hotovosti a majitelé mají zároveň jistotu, že budou pokryty případné dluhy a že nájemce je solidní a nikde nedluží. Služba, která funguje běžně v Německu nebo Anglii, odstartovala v České republice.

Co je vratná kauce nebo jistota?

Vratná kauce se ujednává na začátku nájmu. Nájemce ji složí pronajimateli. Může být také sjednána nebo navýšena kdykoliv za doby trvání nájmu. V praxi se tak může dít v případě, kdy si chce nájemce pořídit domácího mazlíčka. Toho mu majitel bytu zakázat nesmí, ale naopak může vyžadovat navýšení kauce.

Dříve bylo možné požadovat kauci ve výši až 6 měsíčních nájmů. To ale později změnilo MPSV. Dle nového občanského zákoníku a § 2254 může být vratná kauce maximálně 3 měsíční nájmy, jestliže si obě strany ujednaly, že nájemce zaplatí nájemné a splní další povinnosti vyplývající z nájmu. Zákon navíc už vypustil i slovo kauce, nazývá ji peněžní jistotou.

K čemu slouží vratná kauce nebo jistota?

Kauce neboli jistota slouží k uhrazení dluhu na nájemném nebo pro vyrovnání nedoplatků na energiích. Pokud by došlo k tomu, že bude poškozen nájemní byt nebo vybavení v něm, a toto poškození nebude spadat do běžného opotřebení, opravy lze také zaplatit z kauce. Pokud by během nájmu nedošlo k dluhům ani škodám na majetku, pronajimatel je povinen nájemci jistotu vrátit.

Vratná kauce: peněžitá jistota v zákoníku, služba Dodomo

Zdroj: Shutterstock

Co dělat, když nemáte na vratnou kauci?

V Česku nyní odstartovala unikátní služba s názvem Dodomo, která nahrazuje běžnou hotovostní kauci a pronajímateli ručí až do výše 3 měsíčních nájmů, nebo 150 tisíc Kč. Po získání certifikátu je možné požádat o tzv. Dodomo garanci.

„To je vlastně ta kauce, kterou nemusí nájemce platit v hotovosti, ale naše firma se místo něj majiteli bytu nebo pronajímateli zaručí, že uhradí případné dluhy, které nájemce nezaplatí a vzniknou na základě smlouvy. Firma Dodomo je připravena zaručit se za prověřené nájemce až do výše 3 měsíčních nájmů nebo do výše 150 tisíc korun,“ uvádí dále Tomáš Rákosník.

Majitel bytu může o čerpání této garance žádat buď prostřednictvím formuláře na webu, nebo emailu či telefonního čísla. Peníze pak bude mít na účtu zpravidla následující pracovní den. Nájemce má ovšem povinnost vrátit uhrazenou částku na účet Dodomo, čímž je motivován se o byt řádně starat jako v případě běžné kauce.

Kolik tato služba Dodomo stojí a kdo ji platí?

Za službu zaplatí nájemce poplatek, který činí 15 % z hodnoty krytí. Pokud tedy nájemné činí 12 tisíc a majitel se s nájemcem domluví na ručení ve výši dvou měsíčních nájmů (tedy 24.000 Kč), služba vyjde na 3.600 Kč.

Ambice nové službě nechybí. “Navázali jsme spolupráci s velkými realitními inzertními servery a nyní intenzivně jednáme s potenciálními partnery z řad pojišťoven, kteří by naši službu vhodně doplnili“, říká Tomáš Rákosník, jenž se projektu věnuje exekutivně a pomáhá mu skupina dalších pěti profesionálů z různých oborů.

Ideový základ projektu však položil bratr Milan Rákosník, právník s dlouholetými zkušenostmi v oblasti nemovitostí. „Naším cílem do budoucna je vytvořit pro majitele bytu, nájemce i realitní agenty platformu, která bude sloužit k ucelené správě nájmů a pomůže předcházet nájemním sporům, případně umožní jejich rychlé a férové řešení,“ naznačuje vizi společnosti Milan Rákosník.

 

Jak může Domo prověřit nájemce?

„Služba funguje tak, že nájemce nebo někdo, kdo má jeho souhlas se zpracováním osobních údajů, zadá do formuláře na našem webu základní osobní data. Na základě těchto informací bude nájemci vystaven certifikát, který je v případě kladného hodnocení důkazem toho, že se jedná o důvěryhodného člověka, který není například v exekuci, nebo nikde nedluží. Solidní nájemce je totiž dle našeho průzkumu mezi pronajímateli a makléři považován za to nejdůležitější,“ popisuje Tomáš Rákosník, jeden ze zakladatelů služby Dodomo.

K prověření budoucího nájemce se používá celá řadu zdrojů, jako je centrální evidence exekucí, insolvenční rejstřík, katastr nemovitostí, obchodní rejstřík nebo databáze dlužníků zdravotních pojišťoven.

Zdroj: TZ Domodo

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ