Údaje o infrastruktuře by mohly být v digitální mapě

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Údaje o veškeré infrastruktuře by se mohly sjednotit v digitální technické mapě. Sněmovna v dnešním úvodním kole podpořila předlohu skupiny poslanců ze všech klubů, díky níž vznikne. Mapa by měla pomoci zrychlit stavební řízení. Novelu zeměměřického zákona nyní posoudí výbor pro veřejnou správu.

Digitální technická mapa zahrne aktualizovaná data o silnicích, železnicích, elektrických vedeních, vodovodech, plynovodech, kanalizacích nebo datových sítích. Budou v ní informace o tom, jaké sítě v konkrétním místě vedou a kdo je jejich správcem.

Mapa je podle iniciátora novely Martina Kupky (ODS) podstatnou podmínkou pro zjednodušení a urychlení stavebního řízení a snížení jeho administrativní náročnosti. Nástroj by měl fungovat od roku 2023. Zpravodaj Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že v předloze postrádá právní závaznost údajů uvedených v mapě, což se by se mohlo při dalším projednávání změnit.

Předkladatelé v důvodové zprávě píšou, že digitální technické mapy, které by byly pořizovány a spravovány na závazném jednotném standardu pro celou Českou republiku, právní řád neupravuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK