Americký dolar po úterním poklesu posiluje

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americký dolar dnes po úterním poklesu opět posiluje. Těží zejména z toho, že je považován za bezpečnou měnu, k níž se investoři uchylují v dobách nejistoty, napsala agentura Reuters. Úterní zpráva o chystané ústavní žalobě na amerického prezidenta Donalda Trumpa vedla k prudkému poklesu rizikových aktiv. Náladu na trhu ovšem dál určuje americko-čínská obchodní válka.

Kolem 18:10 SELČ se dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, zvýšil o 0,7 procenta na 99,01 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,0943 USD a v poměru k jenu ztratilo necelé dvě desetiny procenta na 118 JPY. Kurz dolaru vůči jenu stoupl o 0,6 procenta na 107,796 JPY.

Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v úterý oznámila, že zahájí proces přípravy ústavní žaloby, neboli impeachmentu, vůči prezidentu Trumpovi. Americký prezident totiž opakovaně vyzýval nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby spolupracoval s jeho právníkem Rudim Giulianim a americkým ministrem spravedlnosti na vyšetřování jeho demokratického politického rivala Joea Bidena. Vyplývá to z hrubého přepisu červencového telefonátu obou prezidentů, který dnes zveřejnil Bílý dům.

Americký prezident v úterý na Valném shromáždění OSN tvrdě kritizoval obchodní praktiky Číny. Rozřešení obchodního sporu mezi Washingtonem a Pekingem se tak jeví nejistě, napsala Reuters.

\"Vzhledem k politickým bitvám na obou stranách Atlantiku a k tomu, že Čína a USA vůči sobě nenasadily v OSN ten nejpřátelštější tón, mám pocit, že jsme se znovu ocitli v hluboké nejistotě,\" řekl obchodník firmy Tempus Juan Perez.

Dolar dnes totiž také těžil z prudkého poklesu britské libry v atmosféře obav z brexitu a případných předčasných voleb. Libra v poměru k dolaru klesla o 1,1 procenta na 1,235 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK