Pracovali jste o prázdninách v zahraničí? Jak na daně?

01.10.2019 | , Redakce
DANĚ


Vyjet s v létě na brigádu do zahraničí je docela fajn nápad a mnoho lidí na něj slyší. Důvody jsou zřejmé – většinou si vydělají víc než doma, poznají nové země a taky si procvičí cizí jazyk. Jenže i takto vydělané peníze se musejí zdanit. Anebo ne?

Pokud jste nějakou část roku pracovali v zahraničí, ale většinu času jste strávili v domácím zaměstnání, máte vlastně dva druhy příjmů – zahraniční a tuzemský. Je třeba zahraniční příjem uvádět do daňového přiznání a jaká je situace s odvody na sociální a zdravotní pojištění? Platíme je u nás, nebo byly už zaplaceny v zemi, kde jsme pracovali?

Je libo pracovat ve stínu Eiffelovky, šikmé věže či Big Benu?

Práce v zahraničí

Zdroj: Shutterstock

I příjmy z ciziny přiznáváte

Není to špatný nápad. Pokud vám to situace v tuzemské práci dovolí a můžete si vzít několik týdnů volna, pak je klidně možné vyjet do zahraničí a zaměstnat se tam. Letní prázdniny jsou ideálním obdobím pro podobné rozhodnutí. Jak to pak vypadá s daňovým přiznáním?

Podle daňové poradkyně Šárky Skálové se na fyzické osoby, kteří si přivydělávají pouze nějakou část roku v zahraničí finanční úřad dívá jako na místní daňové rezidenty. „Tuzemští daňoví rezidenti pak musí v daních přiznat své celkové příjmy, které vydělali za celý rok. To se tedy týká i výplat, které dostali v cizích zemích. Nevypisuje se ale celkový součet tuzemských a zahraničních příjmů. U daňového přiznání je příloha číslo 3, kam se právě uvádějí zahraniční příjmy, vysvětluje Šárka Skálová.

Příjmy z cizích zemí se také nevypisují v zahraniční měně. Celková suma se přepočítává kurzem, který každý rok stanovuje Generální finanční ředitelství.

Tip: Jaká jsou rizika práce v zahraničí?

Dvojí zdanění?

Je tedy zřejmé, že vydělané peníze se daní ve státě, kde poplatník podává daňové přiznání. V případě, že pouze vyjedete na pár týdnů na práci do zahraničí, pak tyto příjmy budete danit u nás. Nebudou ale daněny dvakrát?

Podle daňové poradkyně Skálové by k tomu dojít nemělo. Podle jejího vyjádření má Česká republika s vyspělými zeměmi po celém světě uzavřené smlouvy, které by dvojímu zdanění měly zabránit. „Tyto smlouvy ale nemají totožné znění. Je tedy třeba vždy postupovat podle úmluvy, kterou náš stát uzavřel se zemí, kde jste si vydělávali. Důležité také potom je určit, jaký druh příjmu to konkrétně byl a samozřejmě, kde jste si vydělávali. Může dojít i k tomu, že ke zdanění zahraničního příjmu přímo v cizí zemi dojde. V tom případě by vám měl toto zdanění zahraniční zaměstnavatel, finanční ředitelství nebo podobný úřad cizí země vydat potvrzení o zdanění. To je potom třeba doložit pro tuzemské daňaře,“ pokračuje Šárka Skálová.

Podle jejích slov se pak postupuje poměrně jednoduše – buď se nedaněná suma k dani u nás připočte, nebo se peníze z celkové částky vyjmou a nezapočítají se. Šárka Skálová také upozorňuje, že i když člověk pracuje v zahraničí, kde platí jiná finanční pravidla při přiznávání daní, není je možné automaticky převádět do daňového systému České republiky. Slevy a odpočty v přiznání můžeme uplatnit pouze podle českých daňových zákonů.

Tip: Co nezapomenout před výjezdem za prací do ciziny?

Práce v zahraničí a zdravotní a sociální pojištění

V Evropské unii (a několika dalších státech) nemůže být jedinec pojištěn v několika zemích najednou. Ve chvíli, kdy budete vědět, že nastupujete do práce v cizině, je nutné se od data nástupu do práce se odhlásit u české zdravotní pojišťovny, a naopak se přihlásit v zemi, kde je práce vykonávána. Zpětně platí totéž, tedy po ukončení práce je třeba se zase odhlásit v cizině a přihlásit se ke zdravotním odvodům u nás.

Sociální pojištění musíte uplatnit podle zákonů země, ve které pracujete. Stejně jako u zdravotního pojištění platí i zde, že se platí jen jedno pojištění, a to v zemi, kde si vyděláváte. A i doba práce v cizích zemích se vám bude započítávat do výpočtu důchodu.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek

Články ze sekce: DANĚ