Trump opět kritizoval centrální banku; chce po ní snížení úroků

01.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. října (ČTK) - Prezident Donald Trump dnes opět ostře kritizoval americkou centrální banku (Fed) za její měnovou politiku. Reagoval tak na obavy, že špatná statistika, která byla v USA zveřejněna, je předzvěstí hospodářského útlumu. Trump dlouhodobě tvrdí, že Fed drží svou základní úrokovou sazbu příliš vysoko, což podle prezidenta poškozuje americké výrobce.

\"Jak jsem předpovídal, (šéf Fedu) Jay Powell a centrální banka dovolili, aby dolar tak výrazně zpevnil, především ve vztahu ke všem ostatním měnám, takže to má nepříznivé dopady na naše továrny. Fed má úroky moc vysoko. Je sám sobě tím nejhorším nepřítelem, nemá ani tušení. To je k pláči!\" napsal Trump na twitteru.

Americký Institut řízení dodávek (ISM) dnes uvedl, že aktivita zpracovatelského sektoru v USA v září opět klesla a index ISM sestoupil až na nejnižší úroveň za více než deset let.

Americká ekonomika roste už jedenáctým rokem. Hospodářskou expanzi ale ohrožuje slábnoucí globální poptávka a vleklý obchodní spor mezi Washingtonem a Pekingem. Obchodní válka mezi USA a Čínou má negativní vliv na investice i na zpracovatelskou výrobu.

Fed až do konce loňského roku postupně zvyšoval úrokové sazby, základní úrok se tak dostal do pásma 2,25 až 2,50 procenta. Letos už začal sazby snižovat, učinil tak už dvakrát, vždy o čtvrt procentního bodu, naposledy v září. Základní úroková sazba je tak nyní v pásmu 1,75 až 2,00 procenta. V eurozóně a v Japonsku jsou ale sazby v záporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK