Opavská Teva loni vytvořila čistý zisk přes miliardu korun

02.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opava 2. října (ČTK) - Farmaceutická společnost Teva Czech Industries, která v Opavě vyrábí generické léky nebo účinné farmaceutické látky, loni vytvořila tržby 384 milionů dolarů (přes devět miliard korun) a čistý zisk 49 milionů dolarů (více než 1,1 miliardy korun). Na příští rok plánuje další růst výroby. Novinářům to řekl jednatel společnosti Jaroslav Chylík.

Opavská Teva je nejvýznamnějším farmaceutickým výrobcem ve střední Evropě. Od roku 2006 je součástí nadnárodní skupiny Teva se sídlem v Izraeli. Opavský závod patří podle vedení firmy mezi nejefektivnější ve skupině. Jeho portfolio se rozšiřuje a Teva do Opavy přesouvá výrobu z jiných, méně efektivních závodů. Nyní má podle firmy nejmodernější výrobní provoz na výrobu tablet a tobolek v Evropě a má i globální centrum výroby cytostatik a nosních sprejů pro celou korporaci Teva.

Opavský závod má dvě divize: TAPI, která produkuje účinné farmaceutické látky a rostlinné extrakty, a Pharma, jež vyrábí generické léčivé přípravky, což jsou neoriginální léky, které mohou farmaceutické firmy vyrábět poté, co jejich původním výrobcům vyprší patentová ochrana. Na export jde 90 procent produkce, hlavně do USA a Ruska.

\"Opavská Pharma patří mezi nejefektivnější technologické celky, to znamená, že dokážeme vyrábět za relativně nejnižší náklady, několikanásobně efektivněji, než tomu bylo v některých izraelských závodech nebo závodech ve Spojených státech,\" řekl Chylík. Přes 90 procent výroby tvoří generické léky, zbytek jsou volně prodejná léčiva.

\"Třeba u kapalné lékové formy se jedná převážně o produkty hodně starého data, které byly vyvinuté ještě za éry Galeny a vyrábějí se dodnes, například Stoptussin, Jox. Dodnes jsou to velmi úspěšné značky a pacienti je stále žádají,\" řekl Chylík.

V loňském roce Teva vyřadila z portfolia některé výrobky, které nebyly na americkém trhu rentabilní. Chylík řekl, že v opavském závodě kvůli tomu přechodně klesl objem výroby, na což firma reagovala snížením stavu zaměstnanců. \"Na druhou stranu tím, že transferujeme nové technologie, tak se nám výroba vlastně vrací do dřívějších kolejí. Na příští rok máme naplánovaný další růst a určitě budeme nabírat další zaměstnance,\" řekl jednatel. Teva nyní v Opavě zaměstnává více než 1500 lidí.

Trendem ve výrobě generických léků je podle Chylíka to, že stále větší roli hraje cena. Druhým trendem je značná flexibilita trhu. \"Celková poptávka trhu je zhruba vyvážená, ale tím, že dochází k neustálému soupeření mezi jednotlivými firmami, a tím, že firmy mají různé typy problémů, třeba vypadne dodavatel účinné látky, tak se poptávka prudce mění ze dne na den,\" řekl Chylík.

Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl řekl, že generické léky uspořily českému zdravotnictví za deset let přibližně 136 miliard korun. \"Dá se říct, že každý druhý lék podaný v České republice je generikem. Generika přispívají k dostupnosti léků,\" řekl Mátl. Generická léčiva vyrobená v Česku se vyvážejí do celého světa. V ČR je kromě Tevy vyrábějí firmy Angelini, BB Pharma, Glenmark, Omega Pharma, ÚJV Řež a Zentiva. V roce 2017 vyvezly léky za 10,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK