Americké akcie kvůli obavám o ekonomiku prudce oslabily

02.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Americké akcie dnes zaznamenaly nejprudší pokles za šest týdnů, převážně kvůli narůstajícím obavám o ekonomiku Spojených států. Nepříznivé hospodářské údaje v poslední době signalizují, že na ekonomiku USA má negativní vliv obchodní konflikt mezi Washingtonem a Pekingem. Na devizových trzích oslaboval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,86 procenta a obchodování zakončil na 26.078,62 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,79 procenta na 2887,61 bodu, index Nasdaq Composite pak odepsal 1,56 procenta na 7785,25 bodu.

Organizace ADP dnes oznámila, že soukromí zaměstnavatelé v USA v září vytvořili zhruba 135.000 pracovních míst. Údaje zaostaly za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že vznikne 140.000 pracovních míst. ADP navíc zpřesnila srpnový přírůstek pracovních míst na 157.000 z původně ohlášených 195.000.

Již v úterý přitom obavy o americkou ekonomiku posílila zpráva Institutu řízení dodávek (ISM), podle které aktivita zpracovatelského sektoru ve Spojených státech v září opět klesla a její index sestoupil až na nejnižší úroveň za více než deset let.

\"Pokud od nás Čína kupuje méně zboží, máme toho méně k výrobě, méně zakázek, které je třeba splnit. Tyto údaje naznačují, že vůči tomuto obchodnímu sporu nejsme imunní, že nás poškozuje stejně jako Čínu,\" uvedl analytik Sam Stovall ze společnosti CFRA Research.

Na devizovém trhu dnes americký dolar oslaboval vůči euru i japonskému jenu. Dolů ho tlačil zejména pokles amerických akcií a také výnosů dluhopisů vlády Spojených států v době, kdy sílí obavy ohledně vývoje světové ekonomiky.

Kolem 22:00 SELČ si jednotná evropská měna vůči dolaru připisovala asi čtvrt procenta na 1,0957 USD. Pohybovala se tak nad dvouletým minimem 1,0879 USD, na které sestoupila v průběhu úterního obchodování.

K japonskému jenu se dolar propadl až na týdenní minimum 107,06 JPY. Později však část ztrát smazal a prodával se za 107,20 JPY. Proti úterý tak ztrácel zhruba půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK