Běhám, běháš, běháme. Ale děláme to správně?

07.10.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Běhání dneska není jen sportovní aktivita volného času, je to prostě móda. Kdo neběhá, není in. Jenže na běhání delších tratí musíte mít nějaké předpoklady a „trochu“ natrénováno. Určitě se nemůžete přihlásit na maraton, pokud máte v nohou dvouměsíční běhání.

Shodou okolností je autor tohoto článku taky běžec a má více než desetileté zkušenosti, které konzultoval mj. třeba s naším nestorem běhání Milošem Škorpilem nebo expertem na běh Janem Matějovským. Shodli se na tom, že pro běhání je důležitých několik věcí – zdraví, optimální váha, dobré boty, trpělivost a výdrž.

Větší hmotnost? Nejprve choďte

Dneska chodí skutečně běhat kdekdo. Jistým způsobem je dobře, že se populace začala hýbat, protože nezdravého jídla a sezení u počítače v práci nám na zdraví nepřidává. Všimněte si ale někdy, kdo kolem vás občas proběhne: lidé s dost velkou nadváhou, divně oblečení, nebo špatně obutí. A to už se nezmiňujeme o těch, kteří by si prostě měli vybrat jiný sport, protože běhání jim bude třeba nadměrně zatěžovat kosti.

Pokud nemáte příliš mnoho kil navíc a srdce, plíce a další orgány jsou v pořádku, můžete se do běhání pustit bez váhání. Jestliže vážíte už pět šest kilo navíc, asi byste se měli poradit se svým praktickým lékařem, jestli si běháním víc neublížíte.

„V tu chvíli je lepší se napřed pustit do boje s nadváhou. To můžeme udělat indiánskou chůzi, tedy pravidelným střídáním běhu a chůze, nebo tzv. nordic walkingem, tedy rychlejší chůzí se speciálními holemi. Pět kilometrů denně přinese časem zcela jistě váhový úbytek. A upravte si stravu. Pak uvažujte o běhu,“ říká expert na běhání Jan Matějovský.

Jak správně běhat a nezatěžovat klouby

Zdroj: Shutterstock

Pozorujte se

Váha je OK a zdraví vás poslouchá. Fajn. Můžeme se pustit do specializovaného shopu, kde prodávají „běhačky“, tedy boty na běhání. Vynikají tím, že jsou lehké a něco vydrží. Počítejte s minimálně třítisícovou investicí, pokud chcete, abyste je mohli alespoň rok využívat.

„Jsou lidé, kteří se informují na internetu a tam se od nějakého rozumbrady dozví, že je úžasné a velmi zdravé běhat naboso. Jenže na to musí už být člověk trénovaný. Navíc ať běháte v přírodě nebo ve městě, vždycky je na trase nějaká nerovnost, nebo se náhle musíte něčemu vyhnout a neplánovaně někam došlápnout. Noha v pevné obuvi takový došlap zpracuje daleko lépe než netrénovaná bosá noha. Jeden kamarád se nechal poučit, že běhání naboso na břehu moře je ten nejfantastičtější a velmi romantický zážitek, který celou euforii z běhání několikrát umocňuje. To vše patrně cítil do chvíle, kdy došlápl na nezpevněný písčitý břeh, noha mu sklouzla a on si natáhl Achillovu patu. Půl roku nechodil a hrozilo mu, že už si nezaběhá. Nakonec zranění opatrně další dva měsíce rozběhával. Ale noha ho na velké přetížení od té doby vždy sama upozorní,“ doplňuje odborník.

Podle jeho slov je velmi dobré se při, a hlavně po běhání trochu pozorovat. „Že nás budou bolet hlavně zpočátku svaly, to by nás překvapit nemělo. Neměly by to být ale palčivé bolesti, které neustupují. Ty by nám měly signalizovat, že něco není v pořádku a v lepším případě bychom měli ubrat ze zátěže, když bolest skutečně přetrvá, pak nezbývá než návštěva lékaře.“

 

Maraton za několik týdnů? Jen sebevrazi

Měli byste si hlavně uvědomit, proč vlastně běháte. Jestliže je to kvůli tomu, abyste tedy mohli říct, že „taky“ běháte a „taky“ ten maraton dáte, je to cesta do pekel. Jakési velmi nesmyslné ambice se někomu vyrovnat vás totiž poženou k tomu, že si budete nesmyslně rychle stupňovat zátěž a za čtvrt roku se skutečně na maraton přihlásíte. Bude zázrak, jestli ho ve zdraví doběhnete, dalším divem bude, pokud to bude bez následků.

Většina z nás běhá proto, abychom pocítili adrenalin, radost z pohybu a může nám být skutečně ukradené, co si myslí okolí. Děláme to totiž pro sebe. Pokud si chcete zvyšovat zátěž a tělo to unese, upravte si životosprávu, nebo ji raději s odborníkem na výživu zkonzultujte a postupujte metodou 10 % plus každých šest týdnů. A klidně začněte na pár kilometrech, vždyť přece o nic nejde. Prostě raději pomalu a pořád, než se rychle a třeba trvale zranit.

A jestli potřebujete krom kvalitních bot ještě nějaké speciální oblečení? No, když myslíte.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel