Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 3,7 procenta

07.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Stavebnictví v srpnu meziročně kleslo o 3,7 procenta, zatímco v červenci vzrostlo o 6,5 procenta. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů byla srpnová stavební produkce v Česku meziročně o 2,4 procenta nižší. Produkce v pozemním stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila po očištění o 3,8 procenta. Inženýrské stavitelství, které tvoří z velké části dopravní infrastruktura, meziročně vzrostla o 1,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziročně byla druhý prázdninový měsíc zahájena stavba o 3,1 procenta bytů více. Dokončeno bylo o 3,3 procenta bytů víc než v srpnu 2018.

Letošní srpen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. \"Stavební produkce v srpnu klesla a tento pokles byl zčásti způsoben vyšší srovnávací základnou ze srpna minulého roku. Horší výsledek zaznamenalo pozemní stavitelství, produkce na inženýrských stavbách naopak rostla, a zmírnila tak celkový pokles stavebnictví,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavební úřady v srpnu vydaly 7356 stavebních povolení, což je meziročně o 1,1 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 35 miliard korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 vzrostla o 3,3 procenta. Stavět se začalo 3294 bytů, o 3,1 procenta víc než za stejné období loni. \"V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 3,3 procenta, v bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 1,2 procenta,\" konstatovali statistici. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,3 procenta a činil 3013 bytů. V rodinných domech činil nárůst 0,3 procenta, v bytových domech 8,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu meziročně zvýšil o 0,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 5,2 procenta.

abz rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK