Srpnová bilance zahraničního obchodu předčila očekávání analytiků

07.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Srpnová bilance zahraničního obchodu překonala očekávání analytiků, když dosáhl přebytku 8,6 miliardy korun, přestože trh počítal s mírným schodkem. Podle analytiků, kteří se vyjádřili pro ČTK, je trh zatím odolný vůči zhoršující se mezinárodní situaci i ztrátě dynamiky průmyslové výroby. Loni ve stejném období vykázal export schodek 6,8 miliardy Kč. Pozitivní vliv na výsledek měl zejména vyšší přebytek Česka v obchodu s auty spolu s poklesem dovozů.

\"V případě pozitivního vývoje ve světě si tuzemský export může udržet dosavadní tempo okolo čtyř procent i do konce roku,\" uvedla analytička Eliška Jelínková z Raiffeisenbank. Upozornila, že Mezinárodní měnový fond (MMF) ale nedávno varoval, že současná protekcionistická opatření světových velmocí se výrazně podepisují na růstu globálního obchodu.

\"K MMF se přidávají i další světové instituce jako Světová obchodní organizace. Navíc zanedlouho 18. října, uvalí USA cla na evropský dovoz, a to zejména na letadla a některé potraviny,\" doplnila Jelínková. Z tuzemského vývozu jsou podle ní tím zasaženy jen některé mléčné výrobky či vepřové, tedy mizivé procento exportu.

Bilanci podle ekonoma Jiřího Poura z UniCredit Bank příznivě ovlivnil v meziročním srovnání především vyšší vývoz automobilů. \"Automobilkám se za prvních osm měsíců letošního roku dařilo navyšovat vývozy,\" uvedl Pour. Otázkou podle něj ale je, jak dlouho se bude českým exportérům dařit ve světle mezinárodního obchodního napětí.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda považuje za příznivý nejen srpnový výsledek zahraničního obchodu ČR, ale i celkový vývoj od začátku roku. \"Přebytek zahraničního obchodu totiž meziročně za letošních osm měsíců narostl o dalších více než 40 miliard korun,\" uvedl. Poznamenal, že vývoz meziročně stoupá v procentuálním vyjádření přibližně dvakrát rychleji než dovoz, což hodnotí Kovanda pozitivně, protože nynějším \"tahounem\" české ekonomiky je spotřeba.

mrz ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK