Analytici: Stavebnictví kleslo kvůli vysoké srovnávací základně

07.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Stavebnictví v srpnu meziročně kleslo o 3,7 procenta hlavně kvůli vysoké srovnávací základně z loňského roku. Uvedli to analytici, které ČTK dnes oslovila. Za celý letošní rok očekávají růst stavební výroby o tři až čtyři procenta. Po loňském růstu o 9,2 procenta bude podle nich narážet na kapacitní limity, brzdit ji bude také pomalé povolování staveb.

\"V srpnu si vzal stavební sektor dovolenou. Po vyloučení sezonních vlivů byla stavební výroba nižší i v meziměsíčním srovnání, a to o 2,8 procenta. Srpnový pokles byl ale zapříčiněn i vysokou srovnávací základnou. Loni české stavebnictví rostlo dvojciferným tempem,\" uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová. Letos očekává růst stavebnictví o zhruba čtyři procenta.

Na srpnovém poklesu stavebnictví se podepsalo hlavně pozemní stavitelství, tedy výstavba bytů, kanceláří nebo výrobních a skladových hal, které klesly o 3,8 procenta. \"Inženýrské stavitelství nadále rostlo díky rozpracovaným veřejným zakázkám zejména v dopravní infrastruktuře. Za aktuálně slabším výkonem pozemního stavitelství zatím nevidíme odklon developerů nebo útlum poptávky, takže toto jedno číslo není snad třeba příliš přeceňovat,\" doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Za celý rok podle něj stavebnictví vzroste o tři procenta.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka sráží české stavebnictví systémový problém, který spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a pomalém fungování stavebních úřadů. \"Ukazuje se, že procesy ve stavebnictví brání přílivu většího množství zahraničních investic a dynamičtějšímu rozvoji České republiky. Zahraniční investoři kvůli pomalým stavebním procesům uvažují o investicích v jiných zemích, kde nenarážejí na administrativní překážky,\" sdělil Křeček.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek uvedl, že stavebnictví má dále dobrou perspektivu růst, letos i příští rok očekává zvýšení o čtyři procenta. \"Zásoba práce se zdá dostatečná na infrastrukturních stavbách, zatímco u pozemních pokračuje přesun poptávky k bytům od ostatních budov,\" dodal Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK