Akcie v USA oslabily, čeká se vývoj obchodních rozhovorů s Čínou

07.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes mírně oslabily. Investoři jsou opatrní a čekají na vývoj rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou o řešení obchodního sporu, jejichž obnovení na vysoké úrovni je plánováno na čtvrtek. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,36 procenta a obchodování zakončil na 26.478,02 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,45 procenta na 2938,79 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 0,33 procenta na 7956,29 bodu.

Nervozitu na akciových trzích dnes zvýšila zpráva agentury Bloomberg, že Peking je čím dál méně nakloněný široké obchodní dohodě, o kterou usiluje americký prezident Donald Trump. Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow nicméně později zmírnil napětí prohlášením o možném pokroku při nadcházejících jednáních.

Do centra pozornosti investorů se v brzké době dostanou hospodářské výsledky amerických podniků za třetí čtvrtletí, jejichž zveřejňování začne příští týden. Analytici podle agentury Reuters očekávají u firem z indexu S&P 500 meziroční pokles zisků o téměř tři procenta.

Dolar dnes mírně posílil vůči koši předních měn, vůči samotnému euru však zůstal jeho kurz téměř beze změny. Kolem 22:00 SELČ se jednotná evropská měna prodávala za 1,0970 USD.

Také na devizovém trhu obchodníci čekají na vývoj rozhovorů mezi USA a Čínou. \"Stále to nevypadá, že by obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou byla blízko,\" uvedl analytik Marc-André Fongern ze společnosti MAF Global Forex. \"Dosavadní jednání zatím přinesla jen slabý pokrok,\" dodal.

Pozornost se upírá rovněž ke středečnímu zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání americké centrální banky (Fed). Investoři doufají, že si díky tomuto zápisu budou moci učinit lepší představu o tom, zda Fed tento měsíc přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK