Míra chybovosti v rozpočtových výdajích EU loni mírně stoupla

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Míra chybovosti v rozpočtových výdajích Evropské unie loni mírně stoupla na 2,6 procenta z předloňských 2,4 procenta. V roce 2016 to bylo 3,1 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy Evropského účetního dvora. Zároveň člen dvora za ČR Jan Gregor na setkání s novináři upozornil, že dvůr během auditu za rok 2018 zjistil devět podezření z podvodu, které oznámil Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Jedno podezření se týká ČR, a to veřejné zakázky v oblasti hospodářské, sociální a územní soudržnosti, uvedl bez bližších podrobností Gregor.

Další podezření z podvodu podle něj auditoři EU odhalili v případě Bulharska, Řecka, Malty, Velké Británie a v dalších zemích mimo EU v rámci vnější pomoci unie. OLAF nemusí ale nutně u všech případů zahájit šetření. V roce 2017 účetní dvůr při auditech odhalil 13 podezření z podvodu.

V rámci auditu rozpočtových výdajů EU účetní dvůr prověřil na základě statistických metod 728 transakcí za 120,6 miliardy eur (3,1 bilionu korun). Celkové výdaje EU přitom byly 156,7 miliardy eur. \"Rozdíl je způsoben zálohovými platbami. My auditujeme platby poté, až je Evropská komise řádně zaúčtuje,\" uvedl Gregor.

Míra chybovosti u plateb na úhrady nákladů loni dosahovala 4,5 procenta, o rok dříve to přitom bylo 3,7 procenta a v roce 2016 to bylo 4,8 procenta. U nárokových plateb, kde vyplacení prostředků závisí na splnění určitých podmínek, přitom zůstala chybovost pod dvěma procenty.

Mezi nejčastější chyby u výdajů EU podle Gregora patřily neuznatelné náklady, a to v 39 procentech. Dále to jsou neuznatelné projekty a příjemci peněz EU (29 procent), chyby ve veřejných zakázkách (16 procent), chyby na straně Evropské komise (11 procent) a neexistující dokumenty (pět procent).

Proti předchozímu roku loni klesla výrazně chybovost u výdajů programů konkurenceschopnost pro růst a zaměstnanost, a to na dvě procenta z 4,2 procenta. Naopak nárůst zaznamenala hospodářská, sociální a uzemní soudržnost na pět procent z tří procent. V případě výdajů na přírodní zdroje zůstala míra chybovosti na 2,4 procenta.

V případě příjmů rozpočtu EU účetní dvůr dospěl k závěru, že stejně jako v předchozích letech příjmy rozpočtu EU nebyly zatíženy chybami.

Evropský účetní dvůr je nezávislý kontrolní orgán EU se sídlem v Lucemburku. Jeho cílem je přispívat ke zlepšení finančního řízení EU nebo vystupovat jako nezávislá ochránce finančních zájmů občanů EU. Zaměstnává 853 odborníků, z toho 31 z ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK