Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v září zůstala na 2,6 pct

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 8. října (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v září druhý měsíc po sobě stagnovala na hodnotě 2,6 procenta. Bez práce na konci září bylo v kraji 11.379 lidí, o 22 víc než v srpnu. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Nezaměstnanost se v Olomouckém kraji po několika měsících poklesu naposledy zvýšila červenci, a to o jednu desetinu procentního bodu.

Nezaměstnanost se v září snížila pouze na Jesenicku, a to o jednu desetinu procentního bodu na 3,1 procenta. V ostatních čtyřech okresech stagnovala. Na Šumpersku a Přerovsku činila 3,1 procenta, na Olomoucku 2,3 procenta a na Prostějovsku 1,9 procenta.

Olomoucký kraj v září ve srovnání s ostatními kraji vykázal pátou nejvyšší nezaměstnanost po Moravskoslezském kraji (4,2 procenta), Ústeckém kraji (3,8 procenta), Jihomoravském kraj (3,2 procenta) a Libereckém kraji (2,7 procenta).

Nezaměstnanost v Česku zůstala v září už třetí měsíc v řadě na 2,7 procentech. Počet lidí bez práce ale klesl na 201.900, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Snížil se také počet volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli zhruba 345.000.

\"Firmy už naplno rozjely svou činnost a přijímají další nové zaměstnance. Zájem z jejich strany je především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích,\" uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla na konci září v Jihočeském a Pardubickém kraji, a to shodně 1,9 procenta. Naopak v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 4,2 procenta lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK