Bisnode: Počet nespolehlivých plátců DPH stoupl o čtvrtinu

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Ke konci září podnikalo v Česku 19.367 subjektů, které nespolehlivě odvádí daň z přidané hodnoty (DPH). Meziročně se jejich počet zvýšil o čtvrtinu. Šlo o 6415 nespolehlivých plátců DPH a 12.952 nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode, podle které byl přírůstek nespolehlivých plátců DPH ve třetím čtvrtletí nejsilnější od začátku roku.

\"Počty firem z černé listiny nespolehlivých plátů DPH stále nenarazily na svůj strop. Očekáváme, že do konce roku bude překonána hranice 20.000 subjektů,\" uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z regionálního pohledu se nespolehliví plátci DPH podle Bisnode koncentrují v okolí metropolí. V Praze má registrované sídlo 10.668, tedy 55 procent nespolehlivých subjektů a v Jihomoravském kraji 2623 firem, tedy 14 procent.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň aspoň 500.000 Kč, a podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Institut nespolehlivé osoby byl zaveden novelou z července předloňského roku. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

sos ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK