Prouza: Novela hraje pro potravináře, ministerstvo ji změnilo

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) v rozporu s dohodami a nejspíš pod tlakem potravinářské lobby změnilo připravovanou novelu zákona o významné tržní síle. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Podle něj měla novela ochraňovat potravináře před tlakem velkých řetězců a naopak prodejce před tlakem významných dodavatelů. Z publikovaného znění novely, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení, ale ochrana obchodů před nekalými praktikami dodavatelů vypadla, dodal Prouza.

Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý na dotaz ČTK řekl, že přípravu novely zákona o významné tržní síle neovlivňovala žádná ze zainteresovaných stran. Proces se odvíjí standardní legislativní cestou, uvedl.

Jednání o novele mezi zástupci ministerstva zemědělství, průmyslu a obchodu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ČR, ale v řadě případů i se svazem, Agrární komorou ČR nebo Potravinářskou komorou ČR se podle Prouzy uskutečňovala od únoru. V půlce července pak ministerstvo představilo novelu poslancům, výsledkem byla shoda nad výsledným zněním.

\"V srpnu ministr (Miroslav Toman, ČSSD) zakleknul na své úředníky a donutil je tu novelu přepsat. Neukázali ji ministerstvu průmyslu a obchodu, které je spolugestorem. To se snad událo poprvé v historii, že by jeden spolugestor utajil text před druhým spolugestorem. Vypadlo tam 90 procent věcí, na kterých byla dohoda,\" uvedl Prouza.

Podle mluvčího MZe Bílého se ale předtím, než se novela začala připravovat, uskutečnily konzultace se zainteresovanými stranami a pak vnitřní připomínkové řízení. \"V současné době probíhá opět standardní meziresortní připomínkové řízení s termínem připomínek do 15. října, kde mají všechny strany (včetně SOCR) a resorty (včetně MPO) možnost se k návrhu novely vyjádřit,\" řekl ČTK.

Současná důvodová zpráva je však podle Prouzy narychlo napsaná a neodpovídá samotnému znění novely. Bílý k tomu dodal, že po skončení připomínkového řízení projdou všechny připomínky vypořádáním a diskusí s jejich zpracovateli a legislativní proces bude pokračovat. Předložený návrh novely proto nelze považovat za finální znění zákona, upozornil.

Novela mimo jiné omezuje slevové akce. To by mohlo dostat české obchodníky ze spirály slev, ve kterých se prodává stále více zboží. \"Je to určitě cesta, ale minimálně se o tom máme bavit, jak to dělat postupně, a ne, že si to někdo na tajňačku napíše na ministerstvu zemědělství a ještě relativně nefunkčním způsobem, kdy říká, my to rovnou zakazujeme, bez ohledu na to, jak to lidem zdraží základní potraviny,\" dodal Prouza.

Podle společnosti Nielsen podíl rychloobrátkového zboží prodaného ve slevě loni stoupl v Česku o procentní bod na 56 procent. Ještě v roce 2004 to byla čtvrtina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK