Akcie v USA prudce oslabily, jednání s Čínou se komplikují

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Americké akcie dnes prudce oslabily, relativně příznivé komentáře šéfa centrální banky (Fed) k možnosti dalšího uvolnění měnové politiky v USA totiž zastínil vývoj obchodního sporu s Čínou. Na devizových trzích oslaboval dolar k japonskému jenu, ke koši měn ale mírně zpevnil.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 1,19 procenta a obchodování zakončil na 26.164,04 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,56 procenta na 2893,06 bodu, index Nasdaq Composite pak oslabil o 1,67 procenta na 7823,78 bodu.

Část ztrát akcie přechodně smazaly, když šéf Fedu Jerome Powell naznačil otevřenost dalšímu uvolnění měnové politiky. Snížení úroků neslíbil, avšak naznačil, že Fed by mohl začít opět nakupovat aktiva. Revize dat ukázaly slabší růst počtu pracovních míst a zpomalování ekonomiky podle Powella naznačují i další údaje.

\"Zdá se, že Powell se nenápadným způsobem pokouší trhu naznačit, že Fed si uvědomuje rizika plynoucí z nepříznivého vývoje a že je ochoten aktivně podpořit růst hospodářství, bude-li to třeba,\" řekl podle agentury Reuters Jason Ware ze společnosti Albion Financial Group.

Negativně na trhy zapůsobila zpráva hongkongského listu South China Morning Post, že Čína od jednání s USA, které má začít ve čtvrtek ve Washingtonu, příliš nečeká. Čínská delegace by podle deníku mohla odejet o den dříve, protože ohledně dohody \"nepanuje příliš optimismu. Ve stejném duchu se vyjádřil americký prezident Donald Trump, podle nějž je rychlé uzavření obchodní dohody nepravděpodobné.

Na závěrečném poklesu akcií se mimo jiné podepsalo rozhodnutí amerického ministerstvo zahraničí omezit udělování víz představitelům Číny kvůli porušování práv muslimské menšiny Ujgurů. Ze stejného důvodu Washington už v pondělí zavedl sankce proti 28 čínským bezpečnostním úřadům i firmám, včetně předního výrobce kamerových systémů a bezpečnostní techniky Hikvision.

Ostrá reakce Pekingu dnes vedla k poklesu akcií společností Intel, NVidia, Western Digital nebo Seagate Technology. Markantně, téměř o deset procent, se propadly akcie výrobce polovodičů Ambarella.

Dolar mírně posílil vůči koši předních měn, vystoupil na 99,122 bodu. Vůči jenu ale kolem 22:20 SELČ ztrácel zhruba 0,1 procenta na 107,08 JPY. Jednotná evropská měna euro odepisovala skoro 0,2 procenta a prodávala se za 1,0955 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK