Dolar posiluje k jenu a franku, vliv na něj má stále spor s Čínou

09.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. října (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, tedy měnám považovaným za bezpečné útočiště v období nejistoty. Tyto měny se dostaly pod zvýšený tlak kvůli nadějím na pokrok při řešení obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Vůči euru dolar oslabuje.

Kolem 16:45 SELČ si jednotná evropská měna k dolaru připisovala zhruba čtvrt procenta na 1,0978 USD. Vůči jenu vykazoval dolar nárůst o 0,3 procenta na 107,37 JPY, vůči franku si připisoval téměř 0,2 procenta na 0,9944 CHF.

Agentura Bloomberg dnes s odvoláním na svůj zdroj uvedla, že Peking je nadále otevřený dohodě s Washingtonem o dílčí obchodní smlouvě. List Financial Times navíc informoval, že Čína ve snaze o zmírnění obchodního napětí nabízí zvýšení nákupů zemědělských produktů ze Spojených států.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 17:00 SELČ odepisoval skoro 0,1 procenta na 99,05 bodu.

Obchodní vyjednavači USA a Číny se ve čtvrtek a v pátek setkají ve Washingtonu. Někteří analytici však podle agentury Reuters varují před přílišným optimismem, co se obchodních rozhovorů týče.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK