Akcie v USA díky optimismu ohledně obchodních rozhovorů posílily

09.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými společnostmi. Trh těžil z obnovených nadějí na pokrok při řešení obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. V závěru obchodování však akcie o část zisků přišly po zprávě agentury Reuters, která optimismus ohledně obchodních rozhovorů zmírnila.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,70 procenta a obchodování zakončil na 26.346,01 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,91 procenta na 2919,40 bodu a index Nasdaq Composite přidal 1,02 procenta na 7903,74 bodu.

Obchodní vyjednavači Spojených států a Číny se ve čtvrtek a v pátek setkají ve Washingtonu. Agentura Bloomberg dnes s odvoláním na zdroj obeznámený s rozhovory uvedla, že Peking je nadále otevřený dohodě o dílčí obchodní smlouvě.

\"Dílčí dohoda s Čínou by přinejmenším vydláždila cestu větší dohodě,\" uvedl analytik Tim Ghriskey ze společnosti Inverness Counsel. List Financial Times navíc informoval, že Čína ve snaze o zmírnění obchodního napětí nabízí zvýšení nákupů zemědělských produktů z USA.

Krátce před koncem obchodování však akcie o část zisků přišly. Agentura Reuters totiž s odvoláním na čínské vládní představitele, diplomaty a investory uvedla, že Peking zmírnil očekávání ohledně pokroku při washingtonských jednáních. Důvodem jsou podle zdrojů nové sankce, které Spojené státy tento týden uvalily na některé čínské podniky.

K růstu akciového trhu velkou měrou přispěla technologická společnost Apple a softwarový gigant Microsoft. Akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson však oslabovaly v reakci na rozhodnutí soudní poroty, podle kterého má firma zaplatit osm miliard dolarů (188 miliard Kč) muži, jenž tvrdí, že nebyl varován před negativními dopady antipsychotického léku této firmy.

Na devizovém trhu dolar díky optimismu ohledně obchodních rozhovorů posiloval vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, tedy měnám považovaným za bezpečné útočiště v období nejistoty. Vůči euru však dolar oslaboval.

Krátce po 22:00 SELČ si jednotná evropská měna k dolaru připisovala zhruba 0,2 procenta na 1,0975 USD. Vůči jenu vykazoval dolar nárůst o téměř 0,4 procenta na 107,44 JPY, vůči franku si připisoval 0,3 procenta na 0,9955 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK