Jak na zimu zabezpečit chalupu

12.12.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Máte chatu nebo chalupu? Před zimou by se měla patřičně zabezpečit, a to nejen proti hlodavcům nebo zlodějům. Vhodné je uvažovat i o správném pojištění. Co všechno se v zimě může s nemovitostí stát?

Podle Jana Vlčka, obchodního ředitele pojišťovny Slavia, ještě pořad mnoho lidí zabezpečuje chatu tím způsobem, že pouze zavře okenice a uzamkne vchod. To ale nestačí. Bezpečnostní opatření je třeba provést nejen před zloději, ale třeba i před hlodavci. Pozornost by měl mít i vodovod a odpad.

Jak může voda a mráz ohrozit stavbu?

Je zcela nezbytné vypustit v objektu všechna potrubí a odčerpat vodu z nádrží. Pokud z vodovodního systému nevypustíte vodu, na jaře se nevyhnete výměně částí, které zmrzlá tekutina po zvětšení svého objemu poškodí. Zkontrolujte také splachovací nádoby, nezapomeňte na bojler, ventily, kohoutky nebo čerpadla. Všechny tyto komponenty může led roztrhnout. 

Pečlivě zkontrolujte i veškeré spáry, kterými by se mohla voda dostat do objektu. Tato místa ihned opravte, během zimy již bude pozdě. Poté, co se přebytečné vody zbavíte, nasypte do všech nádob sůl, která zaručí, aby případné zbytky kapaliny během zimy nezamrzly. Pro tento účel může posloužit i denaturovaný líh. Jestliže ve vytápěcím systému objektu není nemrznoucí kapalina, je i toto vedení potřeba vypustit,“ radí Jan Vlček.

Jak zabezpečit chalupu a její vybavení proti zlodějům?

„Podle statistiky kriminality za rok 2018 došlo v ČR k více než 13 000 krádeží vloupáním do chat, chalup a dalších objektů. Jenom Slavia pojišťovna poskytla loni plnění za takové pojistné události svým klientům v řádu statisíců korun,“ uvádí Jan Vlček.

Před zazimováním je proto na místě odvézt z chat a chalup veškeré cenné věci. Elektronika, jako jsou televizory, radiopřijímače, případné cennosti nebo umělecké předměty by měly být z objektu na zimu odvezeny. Podobně to platí i pro zahradní techniku, která láká nevítanou pozornost nenechavců.

Zabezpečení chalupy proti vodě, mrazu, zlodějům, hlodavcům

Zdroj: Pixabay

Zabezpečení oken a dveří chalupy

„Celý objekt, včetně garáží nebo kůlen, je potřeba zabezpečit proti vstupu neoprávněných osob. Bezpečnostní zámky, složitější uzamykatelné systémy, případná zařízení elektronické signalizace nebo jejich atrapy, to vše může potenciální pachatele odradit od pokusu o vloupání. Zvláštní pozornost je nutné věnovat zabezpečení oken, nejlépe pomocí uzamykatelných mříží nebo masivních okenic. Právě okna jsou totiž obvyklou cestou, kterou pachatelé ke vstupu do chaty nebo chalupy používají,“ vysvětluje Jan Vlček a dodává:

„Velkou výhodou jsou dobří sousedi žijící v blízkosti chalupy. Měli by mít náhradní klíče, aby čas od času mohli zkontrolovat její stav. Před opuštěním chaty je dobré vše nafotit, aby se později usnadnilo případné vyřizování pojistné události.“

Jak na hlodavce v chalupě a na zahradě

Pozor na zbytky jídla, které jsou ideálním lákadlem pro hlodavce. Ti v zimě využívají každou příležitost, aby se dostali k potravě. Na tyto nechtěné návštěvníky je nejlepší si připravit pasti či různé zvukové odpuzovače.

Otvory, kterými by se mohli myši a potkani dostat do chalupy, je třeba pořádně utěsnit, a to včetně podkrovních prostor. Pro uchování zbytků jídla použijte kovové nádoby, které dobře těsní a ochrání před hlodavci či vlhkostí.

TIP: Snížení výše nebo četnosti plateb za energie

Jezdíte na chatu jen někdy anebo určité roční období, např. zimu, téměř úplně vynecháváte? I přesto, že bude chalupa třeba i několik měsíců neobydlená, zálohy na energie odvádět musíte. Tyto zálohy si však můžete nechat snížit. První možnost je kontaktovat společnost, od které energii odebíráte. To lze telefonicky anebo poštou.

Firmy už však na svých webech mívají žádost o změnu výše záloh, kterou můžete vyplnit online. Je však možné, že po vás budou požadovat uvedení důvodu anebo aktuální stav plynoměru. Podobně lze snížit i četnost záloh na plyn nebo elektřinu, což se uplatňuje právě u rekreačních objektů, jako jsou chaty nebo chalupy. Platit byste pak nemuseli měsíčně, ale např. čtvrtletně.

 

Vyplatí se pojistit chalupu?

Pojistit chalupu můžete prostřednictvím pojištění nemovitosti. To nabízí řada pojišťoven, zejména pak pojišťovna Slavia, u které je rozděleno do tří základních balíčků – Základ, Jistota a Jubileum.

Rekreační objekt je mimo jiné možné pojistit například i proti zatečení přívalového deště do objektu, vandalismu nebo poškození zateplení venkovní fasády zvířaty. „Pojištění od Slavia pojišťovny zahrnuje nejen samotný rekreační objekt, ale i garáž nebo kůlnu na jeho zahradě. Pojistit se tedy můžete i proti odcizení nářadí, jízdních kol, uskladněného zahradního nábytku nebo stavebního a jiného materiálu,“ dodává Jan Vlček.

Zdroj: TZ Slavia pojišťovny


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ