Lze požadovat odškodné při havárii vozidel MHD?

27.01.2020 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jezdíte do práce autobusem nebo tramvají? Mnohdy je to pohodlnější než stát v kolonách ve vlastním autě. Ale i ve vozech městské hromadné dopravy hrozí, že dojde k nehodě. A pokud budeme míst smůlu, můžeme se i zranit. Můžeme požadovat nějaké odškodné?

K haváriím vozidel městské hromadné dopravy občas dojde a někdy jsou zranění i mezi cestujícími. Není to žádná radost, v každém případě zdržení a v případě zranění tak trochu šok. Pokud se vám něco takového stane, měli byste vědět, že máte právo na odškodnění. Jak v takovém případě postupovat?

Odškodné v milionech

„Jestliže dojde k havárii vozidla městské hromadné dopravy a lidé při této události utrpí nějaká zranění, mají zcela jistě nárok na finanční odškodnění. Jeho výše se pak logicky odvíjí od míry zranění, tedy závažnosti důsledků zranění. Pokud je zranění vážnější, je jisté, že doba léčení bude delší. Pokud dojde k trvalým následkům na zdraví kvůli zranění, opět se dá očekávat vyšší odškodnění,“ říká advokátka Jana Hálová.

Do konečné sumy odškodnění se podle jejích slov započítává také například suma financí za cesty na ošetření, může se tam také promítnout kompenzace ztížení společenského uplatnění. Ve chvíli, kdy je zraněno dítě, nebo jiný člověk, kvůli jehož péči musí zůstat člen rodiny doma, pak se počítá i s tímto faktem. „Do kategorie sedmimístných částek v oblasti odškodnění patří například zlomeniny nebo zranění, která se musí lékařsky řešit operativně,“ říká advokátka.

Nárok na odškodnění při nehodě, úrazu, úmrtí v MHD

Zdroj: Shutterstock

Co dělat v případě nehody?

Jedete do práce, ještě tak trochu spíte, anebo přemýšlíte, co uděláte jako první. Náhle rána, upadnete, trochu se praštíte, ale zjišťujete, že jste karambol přečkali bez úhony. Tramvaj dál nejede, všichni musí vystoupit. Přijíždí sanitka k ošetření lidí, co se zranili. Vy mezi ně sice nepatříte, ale přesto byste měli počkat na policii a nechat si potvrdit, že jste byli tzv. účastníky dopravní nehody.

I když se vám totiž zdánlivě nic nestalo, za pár dnů to může být jinak a skryté zranění o sobě dá vědět. A nemusí to být jen fyzická újma, můžete začít trpět nespavostí, můžete mít psychologické následky, nebo se prostě jen nebudete schopni zbavit opakujících se bolestí hlavy. Pokud se dokáže propojení těchto následků s havárií, budete mít na odškodnění nárok.

Dopraví podniky jsou samozřejmě pro tyto případy pojištěné. Jenže pojistné ústavy nenabízejí zpravidla adekvátní plnění, jsou to jen desítky procent z možných částek, na které by měl zraněný skutečně nárok. Pokud podobná situace nastane, doporučuji vyhledat soudního znalce, který by měl adekvátní odškodnění stanovit,“ říká doktorka Hálová.

Nejhorší následky

Jestliže dojde ve vozidlech městské hromadné dopravy ke smrtelnému zranění, pak by měli být podle nového občanského zákoníku odškodněni všichni, kteří ztrátou blízkého člověka nějak utrpí. Příbuzní by měli doložit, že s obětí nehody měli dobré a blízké vztahy. Přímí příbuzní se opět mohou dočkat až sedmimístné částky.

„Ve chvíli, kdy se například kvůli nehodě stane studující dítě sirotkem, má nárok na výživné do svých 26 let,“ upřesňuje advokátka.

 

Zranění bez nehody

Mnohdy se dá ale utrpět v autobuse či tramvaji zranění, aniž vůbec k nějaké nehodě dojde. Třeba když řidič prudce zabrzdí a cestující upadnou a zraní se. V tu chvíli se odškodnění řeší z povinného ručení dopravního podniku. A aby se skutečně vyřešilo zdárně, musíte mít u sebe potvrzení, že se úraz stal opravdu v daný den, hodinu a v daném voze MHD.

Poslední variantou je úraz mezi cestujícími, kdy vám při prudkém pohybu vozidla například přistane něčí batoh na hlavě a poraní vás. V tu chvíli musíte za řidičem, aby přivolal policii. Ta určí viníka a ten by měl platit odškodnění. Je vám asi jasné, že zde bývá proces velmi složitý a mnohdy nezbývá než nechat celou věc plavat, pokud je zranění lehčího rázu, anebo se obrátit na soud.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ