Sčítání lidu 2021: Koho se týká a jak na to?

23.03.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Během tohoto víkendu započne sčítání lidu. Je vaše povinnost nechat se sečíst? Koho se to týká a můžete za nesplnění povinnosti dostat pokutu? Jaké lhůty musíte dodržet?

Sčítání lidu v letošním roce započne 27. března 2021. Povinnost se započíst má naprostá většina osob vyskytujících se na území České republiky. Přečtěte si proto užitečné informace:

Kdo se musí zapojit do sčítání lidu?

Sečíst se musí každý občan ČR, který má na našem území trvalý pobyt bez ohledu na to, zda zde skutečně žije. Sčítání pak také platí pro cizince, kterým byl u nás povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt nad 90 dnů a pro osoby, kterým byl u nás udělen azyl, popř. na našem území pobývali o půlnoci z 26. na 27. března 2021.

Jak se sečíst?

Zapojit se do sčítání lidu můžete hned dvěma způsoby, a to online anebo pomocí listinného formuláře.

Vzhledem ke stále probíhající epidemii je pak doporučováno bezkontaktní sečtení přes internet. Učinit tak můžete přes portál scitani.cz anebo prostřednictvím mobilní aplikace. Sčítání lidu touto cestou započne v sobotu 27. března, původně mělo být ukončeno 9. dubna 2021, ale kvůli výpadkům při sčítání bylo elektronické sčítání lidu prodlouženo až do 11. května 2021.

Pokud nestihnete tento termín anebo se zkrátka nechcete sčítat přes internet, ještě pořád se můžete vyhnout pokutě. Sečíst se totiž lze i vyplněním sčítacího formuláře, který vám do domácnosti doručí sčítací komisař v předem oznámeném termínu. Oznámení o termínu pak dostanete do schránky.

Listinný sčítací formulář také získáte na kterémkoliv kontaktním místě. Zde se jedná především o vybrané pobočky České pošty anebo krajské správy Českého statistického úřadu. Při vyzvedávání formuláře bude nutné sdělit číslo bytu, ve kterém bydlíte a adresu. Na kontaktním místě pak můžete formulář i odevzdat.

Osoby, které mají na území České republiky nahlášen trvalý pobyt, ale žijí v zahraničí, se budou moci nechat sečíst pouze prostřednictvím elektronického formuláře na internetu. Distribuce nebo sběr listinných formulářů mimo území ČR probíhat nebude.

Sčítání lidu 2021: Koho se týká, jak se sečíst, pokuta

Shutterstock

 

Do kdy je nutné odevzdat listinný sčítací formulář?

Formulář budete moci vyzvedávat od 17. dubna 2021. Od tohoto data jej pak začnou doručovat i sčítací komisaři. Odevzdat jej bude nutné do 11. května 2021 na poště. Dále jej také můžete vhodit do poštovní schránky, případně jej doručit na kontaktní sběrné místo.

Jak se sečíst online přes internet?

Do 27. března by se mělo na webu scitani.cz objevit viditelné tlačítko Chci se nechat sečíst. Elektronický formulář je pak kromě češtiny dostupný v sedmi jazycích. Po přihlášení budete muset použít číslo platného osobního dokladu (občanský průkaz, cestovní pas, doklady vydané cizincům apod.) a datum narození. Dále bude možné použít elektronickou identitu anebo datovou schránku.

Při vyplňování pak budete postupovat na základě příslušných pokynů. Vyplňovat budete zejména údaje o domě nebo bytě, kde bydlíte a osobách, které s vámi sdílí domácnost. Zjišťováno je i nejvyšší ukončené vzdělání, zaměstnání, místo pracoviště nebo školy a první bydliště. Dotazy na národnost nebo náboženskou víru jsou pak dobrovolné.

Můžu sečíst celou rodinu?

Ano, sčítací formulář je možné vyplnit za všechny členy domácnosti, jestliže se tak domluvíte. Pro vyplnění však bude nutné znát jejích osobní údaje, čili jména, data narození, rodná čísla, čísla osobních dokladů a další informace, které jsou požadovány, viz výše.

Můžete dostat pokutu za nesečtení se?

Ano, můžete. Zapojit se do sčítání lidu je vaše zákonná povinnost. Za neposkytnutí potřebných údajů lze dle zákona o sčítání lidu, domů a bytů č. 332/2020 Sb. udělit pokutu až do výše 10 000 Kč. Při nezapojení se budete navíc tak či tak sečteni, a to v omezeném rozsahu na základě údajů, které jsou k dispozici v databázích státu.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 46 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU