Co se od zítřka mění u zásilek z asijských e-shopů? Až na jednu věc skoro nic

30.06.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Objednáváte často zboží z Wishe anebo AlieExpressu? Pak vás určitě zajímá, jak to nakonec bude s DPH u zásilek levnějších než 22 EUR. Od 1. července měla být i z nich odváděna daň z přidané hodnoty. Jak to tedy bude?

Novela, která měla zapříčinit, že se bude DPH odvádět i u zásilek, které mají hodnotu do 22 EUR, nakonec neprošla celým legislativním procesem, což znamená, že DPH se prozatím bude odvádět stále především u zásilek dražších 22 EUR stejně jako doposud. Celní legislativa se však změnila. Nově pak bude u některého zboží nutné podávat elektronické prohlášení.

Kdy budete muset podat celní správě elektronické prohlášení?

Elektronické prohlášení celní správě budete muset podávat závisle na částce, kterou jste za zboží jako běžní spotřebitelé zaplatili a také dle toho, kdo ji doručuje:

  • Poštovní operátor - zde nebudete muset podávat žádné prohlášení, pokud bude zásilka do 22 EUR. Při vyšší hodnotě však už ale ano.*
  • Expresní zasilatelská služba - ani zde nebude nutné, abyste sami podávali prohlášení. Služba vás bude v celním řízení zastupovat a prohlášení za vás podá sama, a to bez ohledu na výši ceny zásilky.

* Toto pravidlo bude platit buď do 30. září 2021 anebo do doby, kdy vstoupí v platnost novela o DPH, která doposud neprošla celým legislativním procesem. Prohlášení budete muset dodávat závisle na tom, zda dojde dříve k datu anebo oficiální změně zákona.

Čtěte také: Jak poznat falešný e-shop?

DPH u zásilek z Číny do 22 EUR a elektronické prohlášení
 

Výjimka u elektronického prohlášení u České pošty

U běžných spotřebitelů, kteří si zboží nakupují pro sebe nebo jako např. jako dárek pro někoho jiného, bude fungovat jedna výjimka, kdy bude třeba elektronické prohlášení podat, i když jej doručuje poštovní operátor. Učinit tak budete muset v případě, kdy je zakoupené zboží na internetu prodávané v režimu jednoho správního místa pro dovoz (IOSS) , a to i v případě, pokud bude do 22 EUR.

Jak podat prohlášení celnici?

Elektronické prohlášení se pak bude stejně jako v předchozích případech podávat přes aplikaci eCep, neboli Celnička, což je nová aplikace a jde zároveň také o nejjednodušší řešení. Dále je také možné najmout k vyřízení záležitostí spojených s celním řízením také dopravce anebo specializovanou firmu, za což si ovšem připlatíte.

Veškeré nové předpisy o celním prohlášení se budou uplatňovat dle toho, kdy vámi bylo podáno. Změny se vás týkají, pokud jste prohlášení podali kdykoliv od 1. července.

Co se stane, až se novela o DPH schválí?

Daň z přidané hodnoty se začne platit u všech zásilek z asijských e-shopů bez ohledu na jejich hodnotu. Výjimka do 22 EUR tedy přestane platit a i nadále bude nutné podat prohlášení. Přes aplikaci ověříte zásilku a dodáte potřebné údaje, aby vám mohlo být vyměřeno DPH. Po jeho zaplacení vám balíček propustí do ČR. Nutno zmínit, že DPH ve výši 21 % se vyměří z ceny zboží i poplatku za dopravu, tudíž si poměrně připlatíte. U balíku s hodnotou do 150 EUR budete i nadále osvobozeni od cla.

Dále se vás může také ještě týkat platba za skladování zboží v dočasném skladu přepravce anebo výdaje na zastupování v celním řízení.

Co potřebujete vědět, abyste mohli podat prohlášení přes eCep?

K tomu, abyste mohli vyřešit prohlášení přes aplikaci, potřebujete vybrat funkční způsob identifikace, znát podací číslo vaší zásilky, její hmotnost, údaje o odesilateli a také o zařazení zboží. Poslední věc můžete zjistit přímo přes eCep. Dále také musíte mít informace o hodnotě zboží, ceně za dopravu a případných dalších poplatcích, které jsou nějakým způsobem spojené s doručováním zboží.

Čtěte také: Jaké jsou triky a fígle e-shopů?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 53 krát

Články ze sekce: DANĚ