Základní informace pro Ukrajince (3): Práce na DPP a DPČ

09.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Dostali jste vy anebo vaši blízcí brigádu a budete vydělávat prostřednictvím DPČ anebo DPČ? Přečtěte si, jaké s sebou nesou tyto typy pracovních smluv výhody a nevýhody.

Dohoda o pracovní činnosti a stejně tak i o provedení práce patří k pracím konaným mimo pracovní poměr. Tyto typy smluv se tedy uzavírají především tehdy, pokud budete pracovat méně hodin, než je stanovená týdenní pracovní doba a pokud jde o práci malého rozsahu.

O tom, co potřebujete vědět, pokud si v České republice sjednáte práci prostřednictvím pracovní smlouvy, jsme psali v našem předchozím článku. V dnešním se dozvíte:

Musí být DPP a DPČ sjednána písemně?

Ano, musí. Jakmile u někoho vykonáváte nějaký druh práce, vše musí být vždy podloženou písemnou dohodou, jinak by se jednalo o práci na černo, která s sebou nese postihy a sankce od Inspektorátu práce, a to nejen v případě zaměstnavatele, ale i pracovníka.

Obě dohody by měly být vždy vyhotoveny 2x, aby ji u sebe mohly mít obě smluvní strany. Obsahovat by měly vždy jasné vymezení pracovních úkolů, rozsah a pravidla práce, odměnu a dobu, na kterou se dohoda uzavírá.

Čtěte také: Jaké je zdanění u dohod (DPČ a DPP) v roce 2022?

Základní rozdíly mezi dohodami

  • DPČ - pracovat můžete maximálně v takovém rozsahu, jako je poloviční úvazek, čili 20 hodin týdně anebo v průměru za 52 týdnů čili za 1 rok.
  • DPP - odpracovat můžete maximálně 300 hodin v jednom kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele.
  • TIP: Srovnání výdělku DPP a DPČ

Ukrajinci a DPP, DPČ: odměna, pravidla, zákoník

Zdroj: Depositphotos

Jak je to se zdaněním DPČ a DPP

Jedná se snad o nejdůležitější věc, která by vás měla zajímat. Z výdělku z dohod se totiž automaticky neplatí sociální ani zdravotní pojištění, jak je tomu u klasické pracovní smlouvy. To se začne odvádět až ve chvíli, kdy dojde k překročení limitů.

Pojistné se u DPČ neodvádí, pokud si měsíčně vyděláte do částky 3 499 Kč hrubého. U DPP je odváděno až ve chvíli, kdy váš výdělek přesáhne částku 10 000 Kč hrubého měsíčně.

Jak jste si mohli všimnout, u pracovních dohod není nutné, aby byla dodržena měsíční hrubá minimální mzda. Na druhou stranu však máte vždy nárok, aby byla dodržena minimální hrubá hodinová mzda, která v Česku v roce 2022 činí 96,40 Kč.

Aby vznikla daňová úspora, na výdělky je samozřejmě možné uplatnit veškeré daňové slevy, na které máte nárok, jestliže u zaměstnavatele podepíšete růžové prohlášení poplatníka.

Čtěte také: Základní informace pro Ukrajince (1): Zdravotní pojištění, daně a mzda v Česku

Co když mi z výdělku není odváděno pojištění?

Platit zdravotní pojištění je v České republice povinnost. Na oplátku za to máte bezplatnou zdravotní péči. Pokud vám pak z odměny odváděno není a nejste státní pojištěnec, budete se muset u zdravotní pojišťovny nahlásit do kategorie OBZP. OBZP je osoba bez zdanitelných příjmů, která si musí zdravotní pojištění hradit sama. V roce 2020 pak částka zdravotního pojištění činí 2 187 Kč.

Dobré je však vědět, že pokud jste v evidenci uchazečů o zaměstnání na úřadu práce, můžete si trošku přivydělat prostřednictvím nekolidujícího zaměstnání, kterým je DPČ (DPP byla dříve). Nebudete mít sice nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale za to budete mít vyřešeno zdravotní pojištění, neboť jsou osoby vedeny na ÚP státními pojištěnci. Vydělat si však můžete maximálně polovinu minimální mzdy, čili do 8 100 Kč.

Čtěte také: Na jaké sociální dávky mají nárok Ukrajinci?

Práce na dohody a zákoník práce

Práce na dohody je vhodná především tehdy, pokud spíše než trvalé zaměstnání hledáte pouze přivýdělek. Důkazem toho je i to, že brigádníci na DPP a DPČ nejsou tolik chráněni zákoníkem práce jako zaměstnanci. Nevzniká zde totiž nárok na dovolenou, odstupné, volno v případě překážek na straně zaměstnance, příplatky a na nemocenskou, jestliže se nevyděláte nad limitní částky.

Zaměstnavatel s vámi navíc kdykoliv může ukončit pracovní poměr, a to i bez uvedení důvodu. To stejné pravidlo platí však i pro vás. Výpovědní doba zde činí 15 dnů.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ