Barevné parkovací zóny v Brně: kdy na nich můžete parkovat zdarma?

03.06.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Chystáte se jako návštěvníci do Brna a nevíte, zda k parkování můžete využít barevné parkovací zóny? Ve které dny je možné na nich zaparkovat zdarma a jaká pravidla platí pro rezidenty?

Od druhé poloviny roku 2019 se v Brně začal uplatňovat nový parkovací systém, tzv. parkování podle barevných zón. Jeho hlavním úkolem je zabezpečit dostatek parkovacích míst pro lidi, kteří chtějí parkovat v blízkosti svého trvalého bydliště, nebo pro tzv. abonenty, kteří podnikají a mají v Brně svoji provozovnu.

Kde se dá v Brně parkovat zdarma?

Zdroj: Shutterstock

Při parkování v zónách je využívaný tzv. systém květinky

Systém květinky umožňuje rezidentům a abonentům s oprávněním parkovat nejen v oblasti, kde mají své trvalé bydliště nebo provozovnu (střed květinky), ale také v přilehlých oblastech (okvětních lístcích). Nezáleží ani na tom, ve které zóně se přilehlá oblast nachází, mimo historickou zónu A, kde mohou parkovat pouze rezidenti a abonenti s oprávněním pro tuto zónu. Vizuální rozvržení zón je k nalezení na této interaktivní mapě.

Tabulka barevných zón v Brně

Typ zóny:

Červená zóna A

Zelená zóna B

Modrá zóna C

Kdy:

Víkendy a svátky

Pouze pro rezidenty/abonenty s oprávněním, návštěvníci mohou využít parkovací domy (10–30 Kč/h)

Zdarma

Zdarma

Všední dny

Pouze pro rezidenty/abonenty s oprávněním, návštěvníci mohou využít parkovací domy (10–30 Kč/h)

1. hodina zdarma, poté 30 Kč za každou hodinu

Mezi 17–6 h se platí, 1. hodina zdarma, poté 20 Kč za každou hodinu, mimo uvedený čas je parkování zdarma

Parkování o svátcích a přes víkendy pro návštěvníky Brna zdarma

Ti, kteří nemají v Brně trvalý pobyt ani provozovnu, mohou o víkendech a ve svátcích parkovat v zónách B a C zdarma. Zóna A je pro návštěvníky nepřístupná, lze ale využít tzv. parkovacích domů.

Tip: Půjčka na auto vs. finanční a operativní leasing

Jak je to s parkováním ve všední den?

Ve všední dny mohou návštěvníci také parkovat v zónách B i C, ovšem už s určitým omezením. V zóně B je po celý den 1. hodina pro návštěvníky zdarma a každá další za 30 Kč. V zóně B lze také zaplatit přes parkovací automaty. I při využití hodiny zdarma je nutná registrace v parkovacím automatu nebo online parkovací aplikaci, přes kterou lze parkovací doba prodloužit online.

Parkování v zóně C je pro návštěvníky přes den zdarma. V rozmezí 17–6 hodin je 1. hodina zdarma a každá další za 20 Kč. V zóně C se nenacházejí parkovací automaty, proto je nutné se k parkování registrovat v online parkovací aplikaci.

Jak mohou získat rezidenti/abonenti oprávnění k parkování?

Osobně: na adrese Zvonařka 5 mohou rezidenti/abonenti požádat o zřízení osobní stránky uživatele a udělení parkovacího oprávnění. Díky zřízení osobní stránky mohou například udělovat oprávnění k parkování svým návštěvám nebo prodlužovat parkovací oprávnění.

Online: k elektronické žádosti o zřízení osobní stránky je možné žádat e-mailem: parkovanivbrne@brno.cz nebo prostřednictvím datové schránky (ID: a7kbrrn). Po zřízení osobní stránky lze zažádat o udělení oprávnění. Pokud žadatel nechce založit osobní stránku uživatele, stačí pouze zaslat potřebné dokumenty k udělení oprávnění (trvalý pobyt, technický průkaz vozidla, prokázání existence společnosti).

Tip: Havarijní pojištění: sjednat, či nesjednat?

Platba za roční oprávnění k parkování

Rezident:

1. auto 200 Kč
2. auto 8000 Kč
3. a další auto 12 000 Kč

Abonent:

1. auto 4000 Kč
2. a další auto 18 000 Kč

Zdroj: parkovanivbrne.cz


Čtěte také:

Do kdy podat opravné přehledy?

Co byste měli vědět, když chcete ubytovat cizince?

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU