Pracující penzisté a zvyšování důchodu

26.10.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zvýšení důchodu proběhne ihned po Novém roce. Musí toto zvýšení pracující důchodci někde hlásit? A jak se mohou sami zapříčinit o zvýšení penze?

Na začátku roku 2024 vzroste základní výměra důchodu, a navíc bude dál fungovat i výchovné. Průměrný důchod se tak dotkne částky 20 700 Kč. 

O kolik se v roce 2024 zvýší důchod?

Základní výměru mají všichni příjemci důchodu stejně vysokou. A právě ta se od ledna 2024 zvýší o 360 Kč. Základní složka důchodu tedy vzroste ze 4040 na 4400 Kč.  

Toto zvyšování platí nejen pro osoby ve starobním důchodu, ale i pro invalidní důchodce a občany pobírající pozůstalostní důchody čili sirotčí nebo vdovský/vdovecký. Naopak se netýká těch, kteří čerpají předdůchod, což jsou peníze vyplácené z vlastních naspořených finančních prostředků v doplňkovém penzijním spoření.

Čtěte také: Žádat o důchod půjde i online, novelu schválili poslanci

Zvýší se penze i osobám v předčasném důchodu?

Ano, lednová valorizace platí i pro osoby, které odešly do předčasného důchodu. Důležité je však vědět, že od roku 2024 pro ně při valorizacích bude platit pouze růst základní výměry důchodu. Na zvyšování té procentní nebudou mít na rozdíl od ostatních nárok. 

Čtěte také: Jaký bude váš důchod v roce 2024? Vypočítejte si to

Někteří žadatelé o důchod jej budou mít vyšší díky výchovnému

Od roku 2023 začalo fungovat tzv. výchovné. To náleží osobám, které v produktivním věku převážně pečovaly a vychovávaly dítě, na základě čehož pobíraly nižší příjmy, důsledkem kterých je i nižší důchod.

Výchovné činí 500 Kč měsíčně za jedno vychované dítě s tím, že se o tuto částku navýší procentní výměra důchodu. V dalších letech pak bude částka výchovného procházet stejnou valorizací jako složky důchodu.

O výchovné pak v roce 2024 musíte požádat společně s žádostí o starobní důchod.

Čtěte také: Výchovné k důchodu v 6 otázkách

Zvyšování důchodu a pracující důchodce

Zdroj: Depositphotos

 

Musí se zvýšení důchodu nebo výchovné nějak danit?

Zvyšování důchodu ani přiřknutí výchovného v naprosté většině případů nezakládá penzistům povinnost částky danit. Jakékoliv důchody nikdy nepodléhají odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Daň z příjmů se z nich musí odvést pouze v případě, kdy je roční penze vyšší než 36násobek minimální mzdy. Daně by se odvedly pouze z peněz nad zmíněný limit.

Z ročního důchodu za rok 2023 byste tedy museli odvést daň z příjmů ve výši 15 % pouze tehdy, pokud by přesáhl částku 622 800 Kč. Zde už snad ani není třeba dodávat, že na takovou penzi běžný smrtelník nikdy nedosáhne.

Čtěte také: 5 případů, kdy musí důchodci podat daňové přiznání

Zvýší mi důchod, i když si přivydělávám?

Mnozí starobní důchodci si přivydělávají, nejčastěji na některou z pracovních dohod nebo na zkrácený úvazek. Vlastní příjem přitom nemá žádný vliv na mimořádnou valorizaci. ČSSZ v těchto případech nijak nezohledňuje, zda příjemce důchodu pracuje, či nikoliv. To samé platí i pro jakékoliv ostatní a další valorizace.

Kdy práce v důchodu zvyšuje penzi?

Výdělečná činnost v důchodu ovšem může mít pozitivní vliv na měsíční částku penze. Podmínkou je získání alespoň 360 dní pojištění a podání žádosti o zvýšení důchodu. Za každých 360 dní se zvyšuje důchod o 0,4 % výpočtového základu.

Nárok na zvýšení důchodu vzniká pouze v případě, že je z příjmu důchodce odváděno sociální pojištění. Brigády na pracovní dohody s odměnou do limitu tedy nárok na zvýšení důchodu nezakládají kvůli neplacení sociálního pojištění.

Tato možnost zvýšení důchodu vlastním přičiněním přitom platí pouze pro osoby v řádném starobním důchodu. Netýká se invalidních důchodců, nelze takto zvyšovat pozůstalostní důchody a ani ty předčasné. Lidé v předčasném důchodu totiž nesmějí mít příjem, který by zakládal účast na sociálním (důchodovém) pojištění.

Čtěte také: Jak práce v důchodu může zvýšit penzi

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 51 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY