Jak zjistím, že bude blokové čištění, a kdy mi (ne)odtáhnou auto

25.10.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jak můžete zjistit, že bude blokové čištění ve vaší ulici? Jak dlouho na něj musíte být předem upozornění a skutečně vám odtáhnou auto?

Pokud má být v ulici, kde parkujete, provedeno blokové čištění, budete muset z pozemní komunikace motorové vozidlo odstranit. Nejsnazší je pak auto přeparkovat. Většina řidičů ale často nemusí ani to, protože ráno odjíždí do práce a obvykle, když se odpoledne vrátí, je již vozovka vyčištěná.

Dozvíte se:

Jak a kdy se provádí blokové čištění?

Blokové čištění organizuje město a jeho cílem není v podstatě nic jiného než údržba pozemních komunikací. Z pravidla se provádí na jaře a na podzim. Nejčastěji začíná mezi osmou a devátou ranní a končí okolo třetí odpoledne. Provozovatelé vozidel na něj musí být upozornění v dostatečném předstihu.

Aby mohlo být čištění silnic provedeno, musí dojít k místní úpravě silničního provozu a stání na komunikaci. Řidiče na to město upozorňuje přenosnou dopravní značkou, která je po provedení odstraněna. Takové značení mívá podobu zákazu zastavení. Na značce je přitom zveřejněno datum i čas.

TIP: Srovnání povinného ručení online

V jakém předstihu se upozorňuje na blokové čištění?

O tom pojednává § 19a zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Stanovuje, že pokud je dočasně omezeno stání nebo zastavení silničních motorových vozidel nejen kvůli údržbě, příslušná dopravní značka musí být umístěna nejméně 7 dní před prvním dnem zákazu nebo omezení.

Pokud by však nebylo možné dodržet lhůtu 7 dnů, musí být značka umístěna bez zbytečného odkladu po nabytí účinnosti opatření obecné povahy.

Čtěte také: Je už čas přezout auto na letní pneumatiky?

Kdy je blokové čištění – upozornění, mapy, odtah

Zdroj: Depositphotos

 

Kde ještě zjistím, že bude blokové čištění?

Blokové čištění plánují obce a města dlouho dopředu. Samotný harmonogram anebo také upozornění, že v dané obci anebo městské čtvrti bude v blízké době prováděno blokové čištění, zjistíte z webových stránek městských částí a obcí. Dále lze příslušné informace najít také u samotných poskytovatelů.

Pomoci vám však mohou i některé aplikace. Jednou z nich je např. Blokové čištění od společnosti Brněnské komunikace a. s. To by vás dokonce mělo samo upozornit, kdy má proběhnou čištění ulic, a to jak s předstihem, tak i v reálném čase. Dále by aplikace měla nabídnout i pokrytí sousedního okolí v rádiu 300 m. Město Praha pak k podobnému účelu nabízí interaktivní mapu pro všechny městské části.

Pokud pak vaše město zrovna nepatří k těm, které by nabízely něco podobného, může vám pomoci web cisteniulic.cz, do jehož mapy nejsou zahrnuty jen Brno a Praha, ale i Aš, Cheb, Ostrov, Louny, Tábor, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy, Zlín a Uherské Hradiště.

TIP: Srovnání havarijního pojištění online

Co se stane, když auto nepřeparkujete?

Jako důsledek existují dvě varianty. Tou první je, že bude proveden zpětný odtah. To znamená, že vozidlo bude odtaženo na jiné vhodné místo a následně bude opět navráceno na místo, ze kterého jej vlastník komunikace odstranil. Pokud by to však nebylo možné, vlastník pozemní komunikace sdělí provozovateli vozidla a PČR, kde je možné vozidlo vyzvednout a jakým způsobem.

Druhou možností je, že se auto naloží na odtahové vozidlo a po provedení čištění se vrátí zpět na místo. Zde se tedy nebude jednat o odtah jako takový, ale o technický úkon.

Kdy nemusím platit za nepřeparkování vozidla?

Pokud byla na pozemní komunikaci umístěna dopravní značka nejméně 7 dní před prvním dnem zákazu nebo omezení, nese náklady na odstranění, odtah anebo vrácení vozidla zpět jeho provozovatel. Dále vám také může za nerespektování zákazu zastavení hrozit i pokuta.

Jiná situace však nastává, pokud jste vozidlo nepřeparkovali ze závažných důvodů. Těmi může být např. hospitalizace nebo karanténa. V takovém případě vám může být poplatek odpuštěn nebo navrácen. Počítejte však s tím, že své tvrzení budete muset ve správním řízení doložit.

Čtěte také: Co dělat, když jste si koupili ojeté auto? Jak ho přepsat na sebe?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel