Jak poznat výhodnou půjčku na bydlení?

21.12.2022 | , 2AB NET Solutions
Komerční sdělení


Zajištění bydlení patří mezi základní nezbytnosti, které se týkají každého člověka. A je jedno, jestli se jedná o jednotlivce nebo rodinu. Bydlení je základní životní potřebou. Ale často také velice nákladnou životní potřebou. Nejen v dnešní době, ale dlouhodobě není snadné si vlastní bydlení ufinancovat z vlastních prostředků. Proto si většina lidí musí vypomoci půjčkou. Ale jak poznat výhodnou půjčku na bydlení?

Depositphotos.com

Půjčku jen v nezbytné chvíli

Běžný člověk obvykle nemívá profesionální přehled o finančním trhu, a proto na něj lépe působí různé cílené reklamy. Je pak velmi snadné dostat se do spárů nějaké nepoctivé společnosti, která láká na levné půjčky, které ale nakonec ve skutečnosti levné vůbec nejsou. Před volbou výpůjčky je proto třeba věc důkladně promyslet a zvážit nejrůznější okolnosti. 

Odborníci navíc varují před tím, aby si lidé brali půjčky na spotřební zboží, pokud to není nezbytně nutné nebo třeba na dovolenou či dárky, protože se tak mohou dostat do déletrvající finanční tísně. U půjčky na bydlení to ale může být jiné.

Na co si dát pozor u půjčky na bydlení

Jako u každé půjčky tak také u půjčky na bydlení je třeba volit takové řešení, které by zohledňovalo vaši současnou a předpokládanou budoucí finanční situaci. Nemůžete si jednoduše půjčovat něco, co není ve vašich silách možné splatit. S tím souvisí i typ poskytovatele, u kterého byste měli o půjčku žádat.

  • Bankovní půjčka – jedná se o půjčku, kterou vám poskytne klasická banka. Banky jsou obecně považovány za solidní a spolehlivé poskytovatele, zvlášť když si půjčujete u banky, u které již nějaké finanční produkty máte. Třeba bankovní účet. Výhodou je jistota známého poskytovatele. Na druhou stranu se musíte připravit na náročnější podmínky i poněkud delší řízení, u kterého banka prověřuje vaši schopnost a možnost splácet.
  • Nebankovní půjčka – je poskytována společnostmi, které na půjčování peněz mají povolení, ale nejsou bankami. Vyznačují se jednoduššími a často méně náročnými podmínkami a rychlejším rozhodovacím procesem. Často také rychlejší výplatou peněz.

Reputace poskytovatele půjčky

Dalším kritériem při rozhodování by měla být férovost a spolehlivost poskytovatele. To pak platí především u nebankovních půjček. Řada společností je opravdu výhodná a nabízí spoustu úlev, ale vždy je třeba se o společnosti předem co nejvíce informovat. Ideální jsou recenze nebo přímé zkušenosti jiných klientů.

 
Depositphotos.com

Účelové nebo neúčelové půjčky

Pro mnoho lidí je podstatné také to, jestli budou muset dokládat na co půjčené peníze využili.

  • Účelové půjčky – mohou žadatele omezovat ve využití financí – je tedy třeba dokládat faktury nebo jiné dokumenty.
  • Neúčelové půjčky – jedná se o půjčky, které je možné využít na cokoli. Tedy ne třeba jen na stavbu nebo rekonstrukci obydlí, ale klidně také na nákup jeho vybavení, zajištění klimatizace, zahradního nábytku nebo třeba na nákup auta.

Příslušenství půjčky

Zásadní při výběru je ale vždy především cena půjčky. Tedy vlastně konečná celková suma, kterou budete muset zaplatit. A tu ovlivňuje především:

  • Úrok – nebo také úroková sazba. Ta bývá různá. Má na ni vliv výše půjčené částky, délka splácení, výše splácení, ovšem také účel půjčky, rizikovost a také inflace.
  • RPSN – tedy roční úroková sazba nákladů, která vyjadřuje celkové náklady půjčky. Jsou v ní zahrnuty poplatky a další částky, které souvisí s úvěrem. Rozhodně platí, že čím nižší je RPSN tím lépe.
  • Benefity – výhodné mohou být různé úlevy, které banky a nebankovní společnosti nabízí a snaží se tak zvýhodnit před konkurencí. Mohou to být nulové poplatky za vedení úvěru, možnost předčasného splacení zdarma, fixace úroku a další.

Na půjčku s rozmyslem

Ať už se nakonec rozhodnete pro jakoukoli půjčku, věnujte vždy co největší pozornost všem detailům. Platí to u jakékoli zásadnější činnosti nebo okolnosti v životě., Tedy nejen u půjčky, ale například i při výběru stavební firmy budete hledat tu, která nabídne opravdovou kvalitu. Smlouvy si vždy důkladně pročtěte a podepište, až si budete jisti, že jste rozuměli všem podmínkám i případným sankcím, které by vám mohly v případě různých nenadálých situa

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení