Investiční trendy v komoditách: co přinesl rok 2023 a co přinese rok 2024?

16.04.2024 | , AURUMPRO
Komerční sdělení


Světová ekonomika v posledních letech zažívá nebývale volatilní období. Akciové trhy se po velkých propadech rychle vracejí na historická maxima a zajímavé výkyvy se dějí i v oblasti komodit. Co nám ukázal rok 2023 a co čekat v roce 2024?

Zdroj: Pexels.com

Ceny komodit ovlivněné válkou na Ukrajině loni zpravidla klesaly

Po dvouletém období COVID-19, který světovou ekonomiku rozkolísal, přišel další nečekaný šok – válka na Ukrajině. Ta zásadně ovlivnila cenu hned několika komodit.

V první řadě zmiňme cenu zemního plynu. Rusko jakožto významný exportér zemního plynu najednou začalo představovat globální hrozbu. Evropa přitom byla na ruském plynu do značné míry závislá. Napjatá geopolitická situace vyústila v prudký nárůst ceny plynu, spolu s tím zejména v Evropě strmě vyskočila i cena elektřiny – další významné komodity.

Do třetice ještě přidejme obilí. Ukrajina jakožto jeden ze světově nejvýznamnějších producentů této komodity ztratila přístup k několika ze svých významných přístavů a zejména možnost bezpečného průplavu Černým mořem. Z toho důvodu cena obilí po válce prudce vzrostla.

Rok 2023 ale nebyl o překonávání rekordů. Evropa se závislosti na ruském plynu dokázala v rekordním čase téměř úplně zbavit. S obilím zase pomohla mezinárodní diplomacie. Rok 2023 byl tak především ve znamení pozvolného, ale trvalého poklesu cen těchto významných komodit. Některé z nich se tak dokonce v roce 2024 cenově vrací na hodnoty předválečné, což ocení zejména koneční spotřebitelé. Kdo naopak spekuloval na pokračující růst, ten z uplynulého roku velkou radost neměl.

Vrátí se letos lithium k růstu?

Zatímco pokles cen výše zmíněných surovin mohl někdo očekávat, další komodita výrazným poklesem ceny mnohé překvapila. Lithium, které se těšilo z prudkého růstu mezi lety 2020 a 2022, najednou většinu své získané hodnoty v roce 2023 opět ztratilo.

Vrátí se nyní lithium opět k růstu? Může jít o jednu z velkých příležitostí roku 2024. Lithium je důležitou součástí baterií elektromobilů i drobné spotřební elektroniky. Jeho světová spotřeba prudce vzrostla. Proti růstu ale hovoří nejistý vývoj budoucích prodejů elektromobilů, rostoucí podíl recyklovaných baterií i vývoj nových baterií, jejichž součástí lithium není.

Do cen některých komodit promluví příroda

Do bezprecedentních výšin se v úvodu roku 2024 dostala cena kakaa. Hlavní oblasti produkce sužuje sucho i nejistá bezpečnostní situace. Tato kombinace vede k tomu, že na světovém trhu je kakaa nedostatek a ceny komodity tak několikanásobně vzrostly. Budou následovat i další komodity – například káva? Příroda i bezpečnostní situace budou mít v otázce cen potravin hlavní slovo. Podobné krize pro někoho můžou být v roce 2024 pro mnohé zdrojem zajímavých zisků.

Zlato jako bezpečný přístav?

Za několik posledních let došlo k rozkolísání světové ekonomiky i zhoršení bezpečnostní situace v mnoha státech. Máme to nejhorší za sebou, nebo další překvapení přijdou? V takových situacích může být investice do cenných kovů, třeba formou nákupu zlaté cihly, rozumným krokem. Zlato se v podobných situacích často ukázalo jako bezpečné úložiště financí. Pozor ale na to, že ani zlato není bezrizikové, každá investice vyžaduje důkladné prostudování problematiky.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení