Máte během roku i jiné příjmy než ze zaměstnání či důchodu? Kolik si můžete v roce 2023 přivydělat tzv. příležitostným příjmem?

12.12.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Jste zaměstnanci či v důchodu, ale občas si v průběhu roku přivyděláte náhodnou prací? Jak vysokou částku si tímto příležitostným přivýdělkem můžete v roce 2023 vydělat?

Konec roku a s tím spojený čas podávání daňových přiznání se blíží. Kolik jste si mohli v roce 2023 přivydělat tzv. příležitostným příjmem tak, abyste výdělek nemuseli danit?

Maximální částka pro příležitostný příjem zůstala v roce 2023 ve výši 30 000 Kč. Stát tak hranici nechal stejnou jako v roce 2022.

Zákon o daních z příjmů v § 10 definuje příležitostné příjmy jako: „Příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného nájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, které nejsou provozovány podnikatelem, a příjmů z provozu výroben elektřiny, ke kterému není vyžadována licence udělovaná Energetickým regulačním úřadem.“

Zdroj: Shutterstock

Příležitostný příjem můžete získat například:

  • Z pronájmu svého osobního automobilu,
  • z prodeje vypěstované zeleniny,
  • z příležitostného pohlídání dětí (sousedce) nebo
  • včelařením.

Hranice příležitostných příjmů se netýká OSVČ, které činnosti provádějí na základě živnostenského oprávnění.

Příjmy, které nepocházejí z podnikatelské činnosti

Příležitostnými příjmy se myslí takové, které nepocházejí z podnikatelské činnosti. Tedy v takovém případě, kdy nejste osobou samostatně výdělečně činnou a máte příležitostný příjem například za to, že prodáte vypěstované jahody sousedovi. Jestliže hranici 30 tisíc nepodnikající osoby překročí, budou muset podat daňové přiznání i přesto, že OSVČ nejsou. Zároveň si také musí vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech od svého zaměstnavatele.

Pravidelnost přivýdělku = nelegální podnikání

Příležitostný příjem již svým názvem naznačuje, že jde opravdu o občasný příjem, nikoliv pravidelný. Pokud by si nepodnikatel pravidelně přivydělával tím, že ve svém volném čase bude nabízet služby „hodinového manžela“, již by se nejednalo o příležitostný příjem, ale o nelegální podnikání.

Tip: Vypočítejte si výši vaší čisté mzdy v naší mzdové kalkulačce pro rok 2023

Příklady – příležitostný příjem

Paní Jana pracuje v hlavním zaměstnaneckém poměru jako prodavačka a při tom jedenkrát za 14 dní vypomáhá sousedce s úklidem jejího bytu. A i přesto, že její příjem z této činnosti nepřekročí 30 tisíc, jej nelze považovat za příležitostný, jelikož si tak paní Jana přivydělává pravidelně. Dopouští se tak nelegálního podnikání.

Pan Honza měl v létě velkou úrodu jahod, proto se rozhodl, že je prodá. Celkový příjem nepřesáhl hranici 30 000 Kč a zároveň nebyl opakovaný. Pan Honza tedy splnil podmínku příležitostného příjmu a nemusí dál nic řešit.

Paní Sabina vytvořila mimo své hlavní zaměstnání webové stránky pro kamarádku, která chce začít podnikat jako kadeřnice. Za tvorbu stránek získala 35 000 Kč. A přestože to byly jediné webové stránky, která paní Sabina vytvořila, příjem přesáhl maximální hranici, tudíž paní Sabina bude muset podat daňové přiznání.

Zvýšil se maximální limit určující povinnost podat daňové přiznání na 50 000 Kč 

I přesto, že maximální hranice pro výši příležitostného příjmu zůstala stejná, stát celkem razantně navýšil částku maximálních příjmů pro OSVČ, ze kterých nemusí platit daň v případě, že se jejich roční příjmy do tohoto limitu vejdou.

Částku stát navýšil od 1. 1. 2023 z původních 15 000 Kč na 50 000 Kč. Jedná se tedy o navýšení o 35 000 Kč.

Ovšem i při ročním výdělku do tohoto limitu musí OSVČ podat přehled o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečení a svoji zdravotní pojišťovnu.


Čtěte také:

Paušální daň a vedlejší výdělečná činnost 2023

Od jak vysokého výdělku máte v roce 2024 povinnost podat daňové přiznání za rok 2023?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 29 krát

Články ze sekce: DANĚ