Ochrání vás cestovní pojištění i v případě selhání antikoncepce?

13.02.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pokud vám na dovolené selže antikoncepce, nemůžete využít cestovní pojištění na úhradu nákladů spojených s lékařským ošetřením a potratovou pilulkou. Pojišťovny vám ale pomohou se sjednáním schůzky u lékaře.

Cestovní pojištění vás má ochránit proti řadě rizik, která vám hrozí při cestování. Nejčastěji kryje léčebné výlohy při nemoci a úrazu, zpravidla také zahrnuje náklady na asistenční službu. Řadu dalších věcí lze připojistit, ovšem ne úplně všechno.

Tip: Chystáte se na hory či k moři? Jaké cestovní pojištění je pro vás to nejlepší?

Zdroj: Shutterstock

Kromě toho si ale můžete řadu dalších rizik připojistit, například:

  • ztrátu zavazadel (pro případ, že vaše odbavené kufry vám na dovolené na pásu nepřijedou),
  • pojištění odpovědnosti (pro případ, že způsobíte škodu třetí osobě),
  • poškození zavazadel (pro případ, že dopravce váš kufr poničí či rozbije),
  • pobyt v nemocnici (pokud vás například hospitalizují s koronavirem),
  • přerušení už nastoupené cesty,
  • storno dovolené atd.

Tip: Bude vám na dovolené stačit cestovní pojištění k platební kartě?

Samostatně, nebo k platební kartě?

Variant sjednání cestovního pojištění je více. Jednou z možností je klasické sjednání u vybrané pojišťovny, ať už osobně, či online. V takovém případě si cestovní pojištění sjednáváte na konkrétní předem určené časové období. Další možností je sjednání cestovního pojištění k platební kartě. Určité druhy karet mají toto pojištění obsaženy automaticky, zejména ty dražší. Standardně pak banky nabízejí k běžné platební či kreditní kartě sjednání cestovního pojištění za měsíční, či roční poplatek. V takovém případě vám pojištění platí kontinuálně, dokud platíte onen měsíční, či roční poplatek.

Tip: Jak přežít v zahraničí bez cestovního pojištění?

Na co se pojištění vztahuje?

Při vycestování za hranice České republiky by cestovní pojištění mělo být automatickou součástí vaší výbavy. Někdy ale lidé přemýšlejí i tak, že když jedou jen na víkend, nemůže se přece nic stát. Což je mylný předpoklad. Ruku nebo nohu si můžete zlomit kdekoli, stačí nešťastné zakopnutí. Stejně tak onemocnět můžete prakticky kdykoli a kdekoli.

Druhá skupina lidí zase přemýšlí tak, že když už mají to cestovní pojištění, jsou krytí proti všemu a nemusí nic řešit. Ani to ale není pravda. Jsou situace, kdy vás cestovní pojištění nepodrží.

Selhala antikoncepce? Nejde o úraz ani o nemoc

Typickým příkladem může být selhání antikoncepce na dovolené. Pravděpodobně každý, kdo nějakou formu antikoncepce používá, se snaží chovat zodpovědně do té míry, aby k jejímu selhání nedošlo. Nehody a náhody se ale stávají. Pokud vám však antikoncepce selže na dovolené a vy potřebujete předepsat potratovou pilulku (takzvanou pilulku „po“), cestovní pojištění se na takovou situaci nevztahuje. A to z jednoduchého důvodu – nejde o úraz ani o nemoc.

„Cestovní pojištění v zahraničí kryje léčebné výlohy spojené s akutními zdravotními komplikacemi, tedy náklady na ošetření v případě, že klient v zahraničí onemocní, nebo utrpí úraz. Pilulka ‚po‘ do jeho konceptu nespadá,“ uvedla pro Finance.cz Alena Čurgaliová, tisková mluvčí Komerční pojišťovny.

A stejně k tomu přistupují i ostatní pojišťovny. Pilulku „po“ zařazují do kategorie prevence. Ale k prevenci cestovní pojištění neslouží.

Tip: Výluky z cestovního pojištění

Úplně na holičkách vás pojišťovny nenechají

Neznamená to však, že by s vámi pojišťovna nekomunikovala vůbec. Pořád můžete využít její asistenční službu. „Když klientka zavolá na naši asistenční službu, rádi jí pomůžeme najít vhodného a prověřeného lékaře,“ uvedl pro Finance.cz Vlastimil Divoký, tiskový mluvčí ERV Evropské pojišťovny.

Dozvíte se sice, že náklady na vyřešení situace vám pojišťovna neproplatí, ale pomůže vám najít vhodné zdravotnické zařízení, kde vás lékař vyšetří a předepíše vám potřebnou pilulku. Veškeré náklady na ošetření a pilulku si budete muset zaplatit sama. Na druhou stranu asistenční službu své pojišťovny platit nebudete a může vám pomoci s výběrem prověřené nemocnice.

Sporné případy, kdy možná…?

Existují ale situace, kdy pojišťovny teoreticky zváží možnost, kdy by i pilulku „po“ proplatily. „Teoreticky by cestovní pojištění krylo aplikaci pilulky ‚po‘ v případě násilného jednání proti naší klientce, policejního vyšetřování a následného ošetření postižené u lékaře, který by v rámci celého postupu ošetření zařadil i tuto medikaci,“ uvedla pro Finance.cz Eva Svobodová, tisková mluvčí Uniqa Pojišťovny.

Záleží ale vždy na individuálním případu. Také Slavia pojišťovna připouští výjimky. „Standardně tuto pilulku nehradíme, ale pokud jde o život ohrožující situaci, pak ano,“ uvedl tiskový mluvčí Václav Bálek. Rozhodnutí, zda jde, či nejde o život ohrožující situaci, je na ošetřujícím lékaři. „Pojišťovna vždy vychází ze závěrů lékařů,“ dodává Bálek.

Tip: Jak platit na dovolené bezpečně a levně?

V rámci prevence je lepší mít pilulku s sebou

Protože vám tedy pojišťovny pilulku standardně neproplatí, je dobré na ni v rámci prevence myslet. Pokud se chystáte na dovolenou a chcete mít jistotu, že kdyby se vám taková situace přihodila, nebudete muset vynakládat vysoké výdaje a řešit situaci přes asistenční službu, kupte si pilulku ještě doma. V současné době už je běžně dostupná v každé lékárně.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel